El president del Govern, Mariano Rajoy, considera que la declaració signada ahir a Roma pels líders de la UE reafirma com a valor essencial europeu el respecte a l'Estat de Dret i, per tant, al compliment de la legalitat al qual ell apel·la davant l'actitud dels independentistes catalans. «L'alternativa al compliment de la llei és el no res, per no dir la selva, i a ningú li passa pel cap que a Europa algú doni el seu suport a qui pretén transgredir la llei», va destacar.

Rajoy va recordar unes recents declaracions del president del Parlament Europeu en les quals deia «amb raó» que les constitucions dels països europeus formen part del patrimoni comunitari i que qui pretén liquidar o saltar-se la constitució d'un país, el que està fent és saltar-se o liquidar el patrimoni comunitari.

Per part seva, la secretaria general del PP, Maria Dolores de Cospedal, va alertar que els «intents divisius» dels independentistes «sempre moren a l'escullera de la democràcia i la llei» i va augurar que «acabaran disputant-se i lluitant per les restes del naufragi» perquè «no aconseguiran que Catalunya es trenqui». En la seva intervenció al 14è Congrés del PPC, Cospedal també va fer una crida a les persones que se senten «orfes» d'una entitat o organització, en al·lusió a CiU, i els va dir que «són benvinguts al PPC»

Per part seva, la fins ara presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va augurar que «la derrota del procés sobiranista tindrà lloc aquest any», fet pel qual va demanar que la «majoria silenciosa» s'erigeixi en «participativa» en el «postprocés». Segons el parer de Sánchez-Camacho, que no va poder contenir les llàgrimes en el seu comiat, Catalunya «ha de tenir una majoria que estigui a favor de la convivència, legalitat, unitat i seguir sent catalans i espanyols. Aquesta majoria silenciosa ha de ser participativa, hem d'estar tots implicats, no només els partits».

Xavier García Albiol va ser proclamat president dels populars catalans amb el suport del 92,9% dels compromissaris. La portaveu del PPC a l'ajuntament de Girona, Concepció Veray, serà vicesecretària general de Política Social.