El president de la Generalitat, Carles Puigdemont per explicar el referèndum català i el convidés a la Comissió General de Comunitats Autònomes.

«A Madrid hi ha d'haver llocs que acullin una conferència, allò que es pot fer a Brussel·les, a Harvard, a Londres o a París també s'ha de poder fer al Senat», va asseverar Puigdemont en declaracions als periodistes a Washington, segona parada de la seva gira nord-americana d'aquesta setmana.

El president català va considerar «molt decebedora» la decisió adoptada ahir per la Mesa del Senat i va ironitzar que aquest organisme «ha fet allò tan típic de quan tens un problema i no saps com resoldre'l, crees una comissió».

«Crec que el Senat ha perdut una oportunitat d'escoltar el que volíem dir. Que surtin dient que volen fer una comissió que ningú els ha demanat ho considero bastant inaudit, bastant insòlit», va afegir.

«El que no és correcte és que jo vulgui fer una conferència per parlar del que passa a Catalunya i em responguin amb una contraproposta dient on i de què he de parlar, quan jo no he demanat res més que fer una conferència», va explicar Puigdemont.

El president català va denunciar que el Senat no «té cap problema a obrir les seves portes» perquè parlin empreses privades «que no tenen res a veure amb les seves raons», les pròpies d'una cambra territorial de l'Estat.

A més, va comentar que «les raons perquè potser el Senat no hagi tingut el coratge d'acceptar aquesta conferència expliquen les raons del distanciament que hi ha entre Catalunya i Espanya».

«M'hagués agradat fer-ho al Senat, crec que és on hauria d'haver estat. Hi ha un debat polític que s'ha de donar en els espais polítics», va dir quan explicava que busca un lloc alternatiu a la capital espanyola per explicar el referèndum català.

«Constato decepció de comprovar que allò que jo puc fer tranquil·lament al Parlament Europeu no es pugui fer en una cambra que se suposa és la cambra territorial de l'Estat espanyol, és molt decebedor», va concloure.

La Mesa del Senat va decidir ahir convidar a Puigdemont a comparèixer a la Comissió General de Comunitats Autònomes en comptes de fer-ho a la conferència que havia sol·licitat, desestimant de manera implícita aquesta possibilitat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va aprofitar la signatura d'un conveni cultural entre l'Smithsonian Floklife Institute de Washington i la Generalitat i que al vespre mantindrà reunions amb polítics dels EUA, per reivindicar que Catalunya es pot seguir movent i promovent pel món malgrat les «pressions» que l'Estat espanyol fa i que l'exministre d'Exteriors José Manuel García Margallo va reconèixer la setmana passada.