Els comerços catalans hauran de cobrar a partir de demà per les bosses de plàstic amb nanses que els sol·licitin els seus clients.

Això és conseqüència de l'entrada en vigor d'una sèrie de modificacions introduïdes a la llei catalana de residus que s'han inclòs a la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2017, segons ha informat el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en un comunicat.

Encara que cobrar per les bosses de plàstic ja és una pràctica molt estesa entre els comerços catalans, des de demà es prohibeix lliurar de forma gratuïta bosses de plàstic tant en caixa com en els repartiments a domicili en qualsevol punt de venda de mercaderies o productes.

La prohibició afecta a les bosses de qualsevol material plàstic, incloent també a l'oxodegradable o bé el biodegradable, encara que queden fora de la prohibició les borses compostables, és a dir, aquelles que es puguin usar per fer compost (adob orgànic).

Per garantir la difusió de la norma, l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) iniciarà pròximament una campanya informativa dirigida als comerços i a la ciutadania en general.

L'ARC va arribar a un acord el 2015 amb el sector comercial català per fer pagar per les borses en tots els comerços catalans.

Tot i així, l'anomenat Pacte per la Bossa es remunta a 2009 i va consistir en un acord entre la Generalitat amb sectors com el de la distribució per reduir el consum de bosses de plàstic a Catalunya.

La Generalitat sosté que, gràcies a aquesta política, el consum de bosses de plàstic es va reduir un 50% el 2012 amb relació a 2007, i afegeix que el pròxim objectiu l'ampliar aquesta reducció al 90% el 2020.

L'administració catalana destaca, després dels acords amb la gran distribució, l'objectiu de reducció de les bosses de plàstic es va aconseguir amb escreix el 2012, al passar de les 327 borses anuals per càpita a 156, encara que la Generalitat creia necessari també arribar al petit i al mitjà comerç de proximitat, amb més dificultats per fer pagar per les borses, i d'aquí la modificació inclosa a la llei d'acompanyament dels pressupostos del 2017.