El 43,3% dels catalans votaria a favor de la independència de Catalunya si hi ha un referèndum no pactat amb l´Estat i el 22,2% hi votaria en contra, segons el CEO. És la primera vegada que el Centre d´Estudis d´Opinió fa aquesta pregunta als enquestats. D´altra banda, el 50,3% dels ciutadans volen que es faci un referèndum encara que el govern espanyol no el vulgui davant del 23,3% que només vol que es convoqui si és acordat amb l´Estat. Pel que fa a la pregunta genèrica sobre si Catalunya ha de ser un estat independent. Els partidaris del ´no´ avancen en gairebé dues dècimes respecte a l´últim baròmetre i se situen en el 48,5% davant del 44,3% que sí que ho vol. Així doncs, la diferència se situa en 4,2 punts.

En cas que es celebri un referèndum sobre la independència de Catalunya sense acord amb l´Estat, el sí guanyaria amb el 43,3%. El 22,2% hi votaria en contra mentre que el 20,7% s´hi abstindria. Destaca que un terç dels votants de CSQP, concretament un 34%, votaria a favor de la independència en un referèndum no pactat mentre que un 27,5% hi votaria en contra.

Segons les dades de la primera onada del baròmetre d´opinió política del CEO, el 73,3% dels enquestats vol que se celebri un referèndum, però els percentatges varien depenent de quin tipus de referèndum es convoqui. Un 50,3% aposta perquè es faci encara que l´Estat no hi estigui d´acord mentre que el 23,3% només vol que es convoqui si és acordat amb el govern espanyol.

En aquesta pregunta també destaca que la majoria dels votants de CSQP, en un 47,7%, vol un referèndum tant si ho vol com si no ho vol el govern espanyol mentre que el 35% només accepta el referèndum en cas que sigui pactat.

A la pregunta genèrica de si Catalunya hauria de ser un estat independent, el 48,5% dels enquestats respon que ´no´ mentre que el 44,3% sí que ho vol. En comparació amb l´última enquesta del CEO del desembre passat, el ´no´ avança en un punt i 7 dècimes.

Les dades del CEO constaten que els ciutadans que volen la independència volen un referèndum i votarien ´sí´ encara que no fos pactat amb l´Estat. En canvi, segons ha apuntat el director del CEO, Jordi Argelaguet, els contraris a la independència estan "dividits a parts iguals" tenint en compte que un 22,2% participaria en un referèndum votant ´no´ i un 20,7% optaria per no participar-hi.

En aquest sentit, Argelaguet ha conclòs que els partidaris de la independència ja estan mobilitzats de cara a un referèndum, una situació que no es dona en els partidaris del ´no´ a la independència perquè la seva participació "legitimaria" el referèndum. Segons el director del CEO, "si el Govern transmet la convicció que s´aplicarà allò que decideixi el poble de Catalunya, això acabarà mobilitzant la gent que no vol la independència i que es reticent a participar-hi".