El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que el Govern central «no podrà evitar» la celebració d'un referèndum independentista a Catalunya, ja que es tracta d'un «compromís democràtic», motiu pel qual el Govern «plantarà cara» davant tota mena de recursos.

«És un compromís que vam contraure amb els electors i al Parlament i, per tant, és un compromís irrenunciable (...) Encara que el Govern espanyol posi pals a les rodes, és evident que no ho podrà evitar», va afirmar en declaracions als periodistes a la delegació de la Generalitat a Nova York.

L'Executiu central va recórrer ahir davant el Tribunal Constitucional els pressupostos aprovats per la Generalitat per al 2017 per incloure-hi una partida dirigida a la convocatòria d'un referèndum d'independència, cosa que per al president català era «previsible».

«Plantarem cara a aquests recursos, però això no obstruirà l'acció del govern de la Generalitat en tots i cadascun dels aspectes que formen el nostre pla de govern», va assegurar al respecte.

Puigdemont considera que el fet que el Govern hagi recorregut totes les partides destinades a processos electorals i consultes populars «és bastant absurd», ja que, segons el seu parer, la Generalitat té «absoluta capacitat legal i constitucional» per consultar la ciutadania.

«Constitucionalment, jo tinc la facultat de convocar eleccions en el moment que em sembli oportú. Demà mateix podria convocar-les i signar el decret de dissolució del Parlament i que hi hagi eleccions autonòmiques», va sentenciar.

«És evident que la competència que tinc no ha estat suspesa, i aquesta competència ens dona la potestat de fer totes les previsions en els pressupostos i partides que convingui per fer-la possible (la consulta)», va afegir Puigdemont, que critica les advertències que rep la Generalitat cada vegada que impulsa una iniciativa dirigida a convocar el referèndum.