La Fiscalia de Catalunya va encomanar a la Guàrdia Civil investigar si el Govern català ha iniciat els preparatius per a un referèndum d'independència i li va demanar que requereixi a la Generalitat els expedients sobre la publicitat institucional relativa al registre de catalans a l'exterior.

Segons fonts jurídiques, la Guàrdia Civil té ara a les seves mans la investigació de la suposada preparació del referèndum independentista, indagacions que s'uneixen a les que li ha encomanat l'Audiència Nacional sobre entitats o empreses que presumptament estan col·laborant amb el procés independentista.

El ministeri públic va obrir a final del mes passat diligències d'investigació per desobediència, prevaricació i malversació de cabals en relació amb la suposada preparació d'un referèndum independentista, arran de la publicació d'un anunci institucional sobre el «registre de catalans i catalanes a l'exterior» que alguns partits de l'oposició creuen que incitava a participar en una consulta d'independència.

L'anunci forma part d'una campanya institucional en mitjans de comunicació llançada per la Generalitat per promoure la inscripció en el registre de catalans residents a l'exterior, amb el lema: «Tens familiars o amics que viuen fora de Catalunya? Ja s'han inscrit en el registre de residents a l'exterior?», al costat d'una fotografia d'una tauleta electrònica en què apareix el mapa català i la pregunta «Sí o no?», en lletra negreta.

Una de les primeres diligències que la Fiscalia va encarregar a la Guàrdia Civil és requerir a la Generalitat els expedients relatius a l'esmentada publicitat institucional, amb la finalitat de descobrir el seu cost i els detalls de la contractació, van informar les mateixes fonts.

També la Guàrdia Civil participa en la investigació que va obrir el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona sobre les manifestacions del jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal, que en diferents conferències va explicar que el Govern català estava recopilant il·legalment les dades fiscals dels catalans i fent classificacions dels jutges per la seva ideologia.

La Fiscalia havia obert dies abans una investigació sobre les declaracions de Santi Vidal, que tenia previst encarregar a la Guàrdia Civil, encara que de moment ha suspès les seves diligències en haver assumit les indagacions el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona.

Empreses tecnològiques

Paral·lelament, la Fiscalia investiga en secret des del març de l'any passat les entitats i empreses que estan col·laborant amb la Generalitat de Catalunya per posar en marxa les estructures de l'Estat independent com els serveis d'intel·ligència i l'Agència Tributària. En el marc d'aquestes diligències, la Fiscalia, que investiga possibles delictes de sedició i malversació de cabals públics, va demanar a la Guàrdia Civil que requereixi una vintena d'empreses tecnològiques, consultores i de ciberseguretat documentació sobre els contractes amb la Generalitat en relació amb la posada en marxa d'aquelles estructures.

Fonts jurídiques van confirmar a Efe aquell requeriment i van assenyalar que no és el primer d'aquest tipus que es fa en el marc d'aquesta investigació.

Per altra banda, el Tribunal Constitucional celebrarà avui el seu primer ple després de la renovació d'un terç dels seus magistrats i en ell admetrà a tràmit el recurs del Govern contra la partida dels pressupostos catalans dedicada a la celebració d'un referèndum independentista, la qual suspendrà cautelarment.