El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha situat "en un parell de mesos o alguna cosa per l'estil" el moment de fixar la data i la pregunta del referèndum, mentre que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha donat llargues a la CUP, que està pressionant per a concretar-les ja.

A la sessió de control al president de la Generalitat en el ple d'avui al Parlament, la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, ha considerat "de sentit comú" concretar ja la data i la pregunta del referèndum d'independència i ha recordat que la seva formació ha iniciat una campanya de pressió, amb el repartiment de 250.000 models de papereta en els quals es pregunta: "Vol que Catalunya sigui una república independent?".

Puigdemont ha puntualitzat que ja arribarà "el moment de fixar la data i la pregunta" del referèndum, qüestions que "han de ser objecte d'un acord ampli" entre institucions, partits i entitats sobiranistes i "no un caprici del president, d'un grup parlamentari o d'un sector de la societat".

Després de mostrar-se partidari d'una pregunta "el més clara possible" que pugui respondre's amb un "sí" o un "no", ha posat de relleu els treballs del Pacte Nacional pel Referèndum, que està recollint adhesions a una via pactada amb l'Estat.

"El camí del referèndum acordat l'hem de recórrer fins al final i una mica més si fa falta", ha insistit Puigdemont, que ha demanat "deixar treballar" al Pacte Nacional pel Referèndum, que encara té "camp per recórrer".

Junqueras també ha assenyalat que el Pacte Nacional pel Referèndum "ha demanat un marge de temps" per seguir treballant, de manera que "en un parell de mesos o alguna cosa per l'estil", quan hagi culminat la seva labor, "serà un bon moment per posar la data" del referèndum.

Així, el vicepresident català i conseller d'Economia ha assegurat que el Govern està "absolutament compromès" amb convocar aquest any un referèndum sobre la independència i ha advertit que el Govern haurà de "mesurar bé" quins instruments utilitza per intentar impedir la consulta.

L'exportaveu del PDeCAT al Congrés Francesc Homs ha apostat, en canvi, per celebrar el referèndum abans de l'estiu perquè ara l'"adversari" està "feble".

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha situat a Puigdemont en el "món irreal processista" i l'ha advertit: "Vostè sap que no va a haver ni referèndum ni independència. Deixi de mentir als catalans, vostè és el primer que ho sap".

Tant Arrimadas com el president del PPC, Xavier García Albiol, han exigit a Puigdemont que "no faci perdre més temps als catalans" i convoqui eleccions immediatament a Catalunya.

García Albiol ha acusat al president d'haver-se convertit "en un perill per a la convivència pacífica" i ha celebrat que "l'Estat de Dret hagi parat per enèsima vegada la voluntat de la Generalitat de fer volar la democràcia i la llibertat a Catalunya".