El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va evitar ahir fixar ja la data i la pregunta del referèndum, malgrat les crides de la CUP a fer-ho amb urgència, i va insistir a esgotar «fins al final» la via pactada.

En la sessió de control al president de la Generalitat en el ple d'ahir al Parlament, la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, va considerar «de sentit comú» concretar ja la data i la pregunta del referèndum, i va recordar que la seva formació ha iniciat una campanya de «pressió», amb el repartiment de 250.000 models de papereta en els quals es pregunta: «Vol que Catalunya sigui una república independent?».

Justament ahir, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, també va assenyalar que el Pacte Nacional pel Referèndum «ha demanat un marge de temps» per seguir treballant, de manera que «d'aquí a un parell de mesos o una cosa per l'estil», quan hagi culminat la seva tasca, «serà un bon moment per posar la data» del referèndum.

L'exportaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, va apostar, en canvi, per celebrar el referèndum abans de l'estiu perquè ara «l'adversari» està «feble».

«Ja arribarà el moment»

Des del Parlament, Puigdemont va puntualitzar que ja arribarà «el moment de fixar la data i la pregunta» del referèndum, qüestions que «han de ser objecte d'un acord ampli» entre institucions, partits i entitats sobiranistes i «no un caprici del president, d'un grup parlamentari o d'un sector de la societat». Després de mostrar-se partidari d'una pregunta «el més clara possible» que pugui respondre's amb un «sí» o un «no», va posar en relleu els treballs del Pacte Nacional pel Referèndum, que segons el seu parer està recollint adhesions a una via pactada amb l'Estat.

Segons Puigdemont, l'acord amb l'Estat «és possible» i seria «el millor dels escenaris», encara que una altra cosa és que no «hi hagi voluntat política».

«El camí del referèndum acordat l'hem de recórrer fins al final i una mica més si fa falta», va insistir Puigdemont, que va demanar «deixar treballar» al Pacte Nacional pel Referèndum, que encara té «camp per recórrer».

De la seva banda, Gabriel va remarcar que «ha de ser aquest Parlament, conjuntament amb el Govern, qui fixi data i pregunta» i va opinar que això pot fer-se «paral·lelament» als treballs del Pacte Nacional pel Referèndum per recollir adhesions. «No pot ser que utilitzem el Pacte Nacional pel Referèndum com a escull», va afirmar Gabriel, que va recordar que a Escòcia es va fixar la data i la pregunta del seu referèndum sobre la independència «un any i mig abans» de la seva celebració.

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va situar Puigdemont en el «món irreal processista» i el va advertir: «Vostè sap que no hi haurà referèndum ni independència. Deixi de mentir als catalans, vostè és el primer que ho sap". Tant Arrimadas com el president del PPC, Xavier García Albiol, han exigit a Puigdemont que "no faci perdre més temps als catalans" i convoqui eleccions immediatament.