El jutge que investiga el contingut de les conferències en les quals l'exsenador d'ERC Santi Vidal va assegurar que la Generalitat havia obtingut de forma il·legal dades fiscals dels catalans ha declarat secretes les diligències, que es troben en la seva fase inicial.

Segons van informar a Efe fonts judicials, el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona va decretar el secret de les diligències de la investigació, que va obrir arran de les declaracions de Vidal en les seves conferències, en les quals també va sostenir que l'executiu català havia classificat jutges en funció de la seva ideologia.

El jutge va decretar les noves actuacions secretes i les ha encarregat a la Guàrdia Civil després d'obtenir la informació sobre la causa sol·licitada en les primeres setmanes d'investigació, segons les fonts. Després d'admetre a tràmit la denúncia que un particular va presentar el passat 27 de gener, el jutge va acordar en primer lloc preguntar al Senat si Santi Vidal, que havia dimitit aquell mateix dia després d'esclatar l'escàndol, continuava formant part de la cambra alta, per certificar que ja havia abandonat el seu escó i no era aforat.

Posteriorment, el jutge va requerir el passat 1 de març al Parlament la transcripció de la compareixença a la cambra que havia efectuat el 15 de febrer el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, en la qual va desmentir amb un rotund «no, no, no i no» el contingut de les xerrades de Vidal.

El jutge va adoptar la seva decisió de decretar la causa secreta dies després d'admetre en el procediment, el passat 15 de març, una querella interposada per Vox que, a més de Vidal, també es dirigeix contra el secretari d'Hisenda del Govern, Lluis Salvadó, i el jurista Carles Viver i Pi Sunyer.

Vox havia presentat la seva querella al gener davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que també anava contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el conseller d'Economia i vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller de Justícia, Carles Mundó. No obstant això, el TSJC, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, va acordar no admetre a tràmit la querella, fins que es comprovi si les revelacions de Vidal són veraces o «meres exaltacions» destinades a «enardir oients crèduls».