Les secretàries de Fèlix Millet i Jordi Montull van confirmar ahir en el judici per l'espoliació del Palau de la Música que els seus caps els donaven manuscrits o els dictaven els documents trobats en els seus ordinadors, que detallen suposades comissions de Ferrovial a CDC a través de la institució cultural.

Davant el tribunal, una secretària de Montull ha revelat a més que l'extresorer de CDC Daniel Osàcar -que afronta una petició de set anys i mig de presó- va trucar dues vegades en set dies al gener del 2008 al seu cap i que, com que aquest no era al Palau, li va deixar l'encàrrec que abans que li tornés la trucada parlés amb l'exdirectiu de Ferrovial Juan Elizaga, també acusat.

En concret, aquesta secretària, Rosa Maria Roca, va detallar que aquestes dues trucades d'Osàcar es van produir els dies 22 i 29 de gener i que per indicació de l'extresorer de CDC va anotar a l'agenda que quan Montull li tornés la trucada parlés abans amb Elizaga.

A preguntes del fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez-Ulled, la secretària va afirmar que desconeixia quina podia ser la «vinculació» entre Osàcar, Ferrovial i Montull: «Vaig apuntar el que se'm va dir per part de qui trucava (Osàcar)», va al·legar.Diverses reunions

Tant Rosa Maria Roca com Maria Eugènia Morante, també secretària de Montull, han confirmat davant el tribunal que van veure el seu cap mantenir entre tres o quatre reunions al Palau amb Osàcar i que tots dos van intercanviar diverses trucades, encara que desconeixen de què parlaven.

De la seva banda, Maria Pilar Casanovas, que ajudava Elisabet Barberà com a secretària de Fèlix Millet, va confirmar ahir, com ahir va revelar la secretària de confiança del saquejador confés, que aquesta anava a la caixa forta a treure sobres -on el fiscal sospita que hi havia diners en efectiu- abans que aquest rebés al seu despatx l'extresorer de CDC Carles Torrent, mort el 2005.

Segons el seu relat, la caixa forta de Millet estava situada en un petit despatx al costat d'una cafetera i una nevera.

«L'únic que hi havia al seu interior eren sobres», alguns dels quals amb una anotació detallant els diners que hi havia al seu interior, va explicar la secretària, que només obria la caixa forta en absència de Barberà.

La testimoni va destacar que a Carles Torrent li donaven un tracte especial quan s'entrevistava amb Millet, ja que aparcava davant del Palau de la Música i un conserge li vigilava el vehicle.

Les tres secretàries van certificar davant el tribunal que van passar a net els documents dictats per Millet i Montull que van ser intervinguts en els seus ordinadors i que, segons el fiscal, incriminen CDC en el suposat cobrament de comissions de Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obra pública a través de Torrent i Osàcar.

En algunes ocasions, Millet i Montull lliuraven a les secretàries un manuscrit amb les anotacions comptables perquè les passessin a net a l'ordinador i en altres simplement els dictaven les xifres.

Després, elles elaboraven el document a l'ordinador, l'imprimien i el donaven perquè el revisessin als saquejadors confessos, sense qüestionar-se'n en cap moment el contingut.

Adjudicació de la L9 de metro

Maria Pilar Casanovas va confirmar que ella va elaborar un document amb xifres relatives a l'adjudicació de la Línia 9 del metro de Barcelona i altres amb apunts econòmics al costat del nom de Carles Torrent, i que, malgrat que aparentment no tenien «res a veure» amb el Palau de la Música, no va demanar cap explicació, ja que es limitava a transcriure el que li dictava Millet.

També ella va anotar a l'agenda de Millet la reunió que aquest va mantenir en un hotel de Barcelona el 2005, poc després de la mort de Torrent, amb l'advocat i històric diputat de CiU Jaume Camps, amb l'exconseller de Justícia i actual diputat de Jxsí Germà Gordó i amb Jordi Montull, en la qual el fiscal sospita que es va acordar que seria Osàcar qui aniria a partir de llavors al Palau a cobrar les comissions en efectiu.

Rosa Maria Roca, secretària de Montull, va reconèixer que va ser ella qui va elaborar el document, a partir d'un manuscrit que li va lliurar el seu cap, en què es detallen els conceptes «cobraments Ferrovial», «pagaments a Daniel», «cobraments GPO» i «cobraments Fundació», i on apareixen també aportacions a la Fundació Trias Fargas.

La testimoni va indicar que Jordi Montull, igual que Fèlix Millet i la directora general del Palau, Rosa Garicano, tenien una línia directa de telèfon al seu despatx, sense passar per centraleta, si bé les trucades d'Osàcar les rebien a través de la línia general.

En la mateixa línia, Maria Eugènia Morante, també secretària de Montull, va detallar que el seu cap no li donava cap explicació dels documents que havia d'elaborar, entre ells un amb percentatges del 4% sobre les obres de la Ciutat Judicial, i que malgrat que no tenien vinculació amb el Palau, no va preguntar res.