El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit durant 25 minuts amb el premi Nobel de la Pau i expresident dels Estats Units Jimmy Carter a Atlanta. Després de la trobada i en declaracions a TV3, Puigdemont ha explicat que ha posat a disposició de Carter el compromís del Govern amb "la defensa de la pau, l'eradicació de malalties i la consolidació de processos democràtics". Puigdemont també s'ha mostrat content d'haver tingut el "privilegi" de reunir-se amb Carter però públicament no ha volgut donar més detalls de la reunió. A més, ha remarcat que el Carter Center és una entitat "absolutament independent" que s'ha de mantenir al marge de tot compromís polític. Segons fonts de la Presidència, Puigdemont li ha explicat la situació política a Catalunya i ha posat especial èmfasi en el fet que el govern espanyol no vol negociar el procés i en la judicialització de la política.

Puigdemont s'ha mostrat "encantat" i "molt content" per haver estat rebut per l'expresident dels Estats Units i mediador internacional precisament al Carter Center, un espai "molt important" en la defensa d ela pau, la democràcia i la salut. El president de la Generalitat també ha explicat que l'origen de la trobada és la invitació que el mateix Carter va fer al Govern des de Barcelona, quan el 2010 va rebre per "mèrits propis" el Premi Internacional de Catalunya.

Segons ha destacat el president català, Catalunya comparteix els objectius del Carter Center i ha posat a la disposició de Carter el compromís del Govern amb "la defensa de la pau, l'eradicació de malalties i la consolidació de processos democràtics" i allò que li pugui ser d'utilitat. Puigdemont, ha recordat que el Carter Center és una entitat independent que no rep fons públics i que, per tant, no s'ha de manifestar a favor de cap govern. En aquest context, ha volgut deixar clar que el Govern "no ha vingut a demanar res", sinó que ha correspost una invitació de fa uns anys.

"Li he ofert la possibilitat que compti amb el coneixement i el compromís de Catalunya com un país de pau, d'acollida, que es vol comprometre amb els desafiaments de la humanitat avui", ha afegit, per després explicar que durant la trobada li ha regalat un llibre sobre la història europea de Catalunya.

Màxim nombre d'observadors al referèndum

La trobada amb l'expresident dels Estats Units es produeix després que aquest dijous Puigdemont participés a la reunió anual d'ambaixadors del 'Carter Center'. A la sortida d'aquesta reunió, Puigdemont va explicar que la seva presència responia a l'interès del Govern a "parlar amb tota aquella gent que té coneixement i expertesa en l'àmbit de la resolució dels conflictes a través de la mediació i el diàleg" amb l'objectiu que puguin "anar orientant" sobre les seves experiències per aplicar-les al cas català.

El president va afirmar que el Govern vol que al referèndum hi hagi "el màxim nombre d'observadors internacionals que puguin garantir que es compleixen les exigències més rigoroses dels estàndards internacionals". En aquest sentit, va explicar que quan es convoqui el referèndum ja es concretarà el model de mediació i d'observació internacional per poder-lo tirar endavant "amb garanties". "No hem vingut a demanar-los res més que respondre'ls les preguntes que fan i que ens escoltin i això és el que costa que passi a Espanya", ha declarat el president.

El president ha insistit en la necessitat d'un diàleg "sense condicions" amb el govern espanyol i ha reclamat una proposta per resoldre "el que sembla que és evident, que les relacions Catalunya-Espanya no funcionen i que tot allò que fan les dues bandes perquè funcioni no ha donat resultats". En aquesta línia, ha lamentat que la resposta de l'executiu de Mariano Rajoy "sempre és negativa, argumentant que aquesta votació és incompatible amb la Constitució espanyola".

El cap de l'executiu català ha estat convidat personalment a la trobada d'ambaixadors per Ambler Moss, membre del Consell Consultiu del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), segons ha informat el Govern. Moss va ser ambaixador dels EUA al Panamà etnre 1978 i 1982 i vicecònsol dels EUA a Barcelona entre 1964 i 1966. Actualment és membre del Cercle d'Ambaixadors del Carter Center.

L'any 2002, l'expresident dels Estats Units va rebre el premi Nobel de la Pau pel seu paper mediador en diversos conflictes de tot el món, recordant especialment que durant els quatre anys que va ser a la Casa Blanca va tenir un rol fonamental per aconseguir els acords de Camp David el 1979 firmats amb Egipte i Israel. Es tracta d'un viatge que s'ha fet fins ara amb màxima discreció, tenint en compte que no constava a l'agenda pública del president de la Generalitat.

El 'Carter Center'

El ´Carter Center´ és una ONG fundada el 1982 per l´expresident Jimmy Carter i la seva dona Rosalynn Carter i que treballa en col€laboració amb l´Emory University d´Atlanta. Segons expliquen ells mateixos, té com a missió la defensa dels drets humans i la lluita contra el patiment al món i amb aquest objectiu impulsen programes per pervenir i resoldre conflictes i millorar la llibertat i la democràcia. En paral€lel, també té una línia d´acció per millorar la salut al món. L´organització ha intervingut en zones com Corea del Nord, Haití, Bòsnia i Sudan del sud i asseguren ser pioners en observació electoral, observant des del 1989 un centenar de processos electorals.