El nou partit dels 'comuns', promogut per Ada Colau, ha aprovat avui en la seva assemblea fundacional assumir com a repte nacional "la creació a Catalunya d'una República social, democràtica i ambientalment justa", que "vol compartir sobiranies" amb un Estat "plurinacional".

A l'assemblea fundacional del nou partit, en el qual conflueixen ICV, EUIA i la Barcelona en Comú d'Ada Colau, la majoria de congregats al Pavelló de la Vall d'Hebron de Barcelona ha rebutjat les dues esmenes presentades al text proposat pel grup impulsor de la nova formació.

El text del grup impulsor, de signe sobiranista però que evita un alineament explícit amb l'independentisme, assenyala: "Apostem per la creació a Catalunya d'una República social, democràtica i ambientalment justa, com màxima expressió i realització de la seva sobirania nacional. Aquesta República vol compartir sobiranies amb un Estat plenament de caràcter plurinacional".

Davant d'aquesta fórmula, els sectors independentistes proposaven una esmena: "Apostem per la creació a Catalunya d'un Estat republicà, social, democràtic i ambientalment just, com a màxima expressió i realització de la seva sobirania nacional".

En canvi, una altra esmena suggeria rebaixar el to sobiranista de la proposta del grup impulsor: "Ens definim com una força partidària de la república com a forma d'Estat i lluitem per una Catalunya democràtica, social i ambientalment justa, que exerceixi la seva sobirania nacional decidint el tipus de relació, sempre fraterna, que ha de tenir amb els altres pobles i nacions que formen actualment l'Estat espanyol".

En la defensa del redactat del grup promotor, el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha advertit que el partit dels 'comuns' no pot quedar "atrapat en etiquetes que construeixen altres i que separen, en fulles rutes que són presons i papers incomplets", sinó que ha de "construir realitats".

"Diran que això és indefinició. Llibertat, igualtat i fraternitat no és indefinició, és el projecte veritablement revolucionari per al país", ha argumentat el líder dels 'comuns'.

També des del grup promotor, el coordinador nacional d'ICV, David Cid, ha argumentat que aquest text és el que aglutina a totes les sensibilitats del nou partit, visió compartida pel dirigent d'EUIA Toni Salado, ja que és un redactat "inclusiu" que reuneix a federalistes, confederalistes i independentistes.

En defensa de l'esmena independentista ha intervingut Carles Vidaller, que ha subratllat que "ja és hora d'acabar amb les ambigüitats" en el debat sobiranista: "Els independentistes hem de ser visibles, en aquesta organització també estem, la nostra presència ha de ser clara i sobretot sense complexos".

Per contra, Román Ceano ha defensat l'esmena que rebaixava el to sobiranista del text guanyador, al·legant que hi ha sectors que se senten "incòmodes" amb l'aposta "per la creació a Catalunya d'una República".

"El problema és que l'expressió resulta molt semblant a la consigna de república catalana, que no resulta confortable per a una part de la nostra gent", ha argumentat.