Un inspector de la Policia Nacional va reafirmar ahir, en el judici per l'espoliació del Palau de la Música, que Ferrovial va finançar il·legalment CDC amb «comissions il·lícites», mentre que el tresorer del partit, Andreu Viloca, va al·legar que no li consta cap entrada il·legal de diners.

En l'última sessió del judici del «cas Palau» abans de la pausa per Setmana Santa va comparèixer ahir com a testimoni l'inspector en cap del grup 24 de la brigada de blanqueig de capitals de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, que es va mostrar «completament segur» que la constructora Ferrovial va finançar irregularment a CDC.

L'inspector va ratificar el contingut d'un informe que va elaborar al febrer del 2012, en el qual concloïa que Ferrovial va usar empreses intermèdies «utilitzades com capes de cebes interposades» per fer arribar comissions il·lícites a CDC.

Xavier Melero, l'advocat de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar -que afronta una petició de set anys i mig de presó-, li va preguntar si les conclusions del seu informe relatives a Ferrovial tenen la mateixa validesa que les seves «conjectures» sobre altres empreses, de les qual sospitava que van participar en adjudicacions «viciades».

«Sobre Ferrovial, la meva conclusió és que les donacions no són tals, es tracta d'una comissió il·lícita que en aquest cas, per a mi, servia després per finançar el partit polític. En el cas de Ferrovial n'estic completament segur. Ratifico la conclusió del meu informe», va indicar l'inspector.

Al respecte, el passat 8 de març Ferrovial va recalcar que el patrocini del Palau «sempre va ser públic i es van obtenir les contraprestacions habituals en aquest tipus d'activitat cultural», i que «sempre va confiar en els òrgans de gestió del Palau de la Música» (Patronat i Comissió d'Auditoria), així com en l'auditoria externa a la qual estava sotmès.

També la companyia va subratllar que practica una política de «tolerància zero» amb la corrupció i que el seu Codi d'Ètica Empresarial prohibeix a directius i empleats «suborns a autoritats i funcionaris públics, donar a tercers o rebre de tercers pagaments indeguts de qualsevol tipus».

Igualment, Ferrovial va indicar que confia en l'acció de la Justícia i que és la primera interessada que els fets s'aclareixin com més aviat millor.

Concessió freqüent de préstecs

D'una altra banda, aquest inspector també va ratificar que les fundacions vinculades a CDC -com la Trias Fargas o Fòrum Barcelona- funcionaven sota el principi «d'unitat de caixa», cosa que, segons recollia en el seu informe, explicaria «la freqüent concessió de préstecs entre aquests i les transferències de fons, moltes de les quals s'emparen en suposades prestacions de serveis, executades per CDC per justificar unes creixents partides financeres rebudes».

A preguntes del fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez-Ulled, l'inspector va detallar que la Fundació Trias Fargas concedia crèdits ficticis» a CDC per «desviar liquiditat» per finançar el partit.