El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata busca en els registres, en els habitatges i despatxos de l'expresident català Jordi Pujol i el seu primogènit documentació sobre la societat que el fill gran compartia amb la seva mare, Marta Ferrusola, que suposadament van usar per ocultar béns d'Andorra.

Segons han informat a Efe fonts pròximes al cas, la Policia Nacional està registrant avui l'habitatge i el despatx professional a Barcelona de l'expresident català Jordi Pujol, així com el domicili i el despatx del seu fill Jordi Pujol Ferrusola, en recerca de documentació relativa als moviments de la fortuna de la família.

El jutge José de la Mata, que ahir va acordar enviar a presó Jordi Pujol Ferrusola per ocultar suposadament 30 milions d'euros des que s'investiga la fortuna del "clan Pujol", busca especialment dades sobre la societat panamenya Kopeland Foundation, a la qual el primogènit suposadament va traslladar els seus saldos a Andorra quan estava sent investigat i en què va incorporar la seva mare, Marta Ferrusola.

Segons sosté el jutge De la Mata en l'acte en el qual ahir va ordenar l'ingrés a la presó preventiva sense fiança de Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit va comprar aquesta societat panamenya a través de la banca andorrana BPA, per traspassar tots els seus saldos a Andorra, en "una clara operació de blanqueig per ocultar béns de l'abast de la justícia", amb el procediment judicial ja obert.

A més, el primogènit va situar la seva mare Marta Ferrusola en la mateixa fundació, "per ajudar-la a ocultar també els seus béns".

Posteriorment, segons el jutge, Pujol Ferrusola va transferir tots els diners a Mèxic, evitant, només amb aquesta operació, que la justícia espanyola li embargués cautelarment 2,4 milions d'euros, alhora que els mantenia lluny del coneixement de la Hisenda Pública.

Segons han informat a Efe fonts pròximes al cas, en les seves compareixences davant del jutge de la Mata, Jordi Pujol Ferrusola ha al·legat sempre que la compra d'aquesta societat panamenya se la va oferir el banc andorrà, com un mecanisme per evitar pagar impostos en el principat, ja que aquesta fundació estrangera no estava obligada a tributar a Andorra, ni tampoc a Espanya.

Davant del jutge, el primogènit dels Pujol no ha concretat en els seus interrogatoris per què va situar la seva mare en la fundació panamenya, al·legant que era una qüestió que havien de preguntar directament a Marta Ferrusola, que en la seva compareixença davant el magistrat, al febrer del 2016, es va acollir al seu dret a no a declarar, segons les fonts.

En els registres practicats avui a Barcelona assisteixen l'expresident català Jordi Pujol i el seu fill gran, per a qui el jutge va ordenar ahir l'ingrés a presó, si bé ha passat la nit en ruta cap a Barcelona per poder ser present en l'operació policial.

El jutge De la Mata també ha autoritzat el registre del domicili de la casa familiar a Queralbs (Ripollès), segons les fonts.

En l'escrit en el qual ahir va ordenar l'ingrés a presó de Jordi Pujol Ferrusola, el jutge De la Mata sosté que el primogènit ha continuat desenvolupant, malgrat la seva condició d'investigat, tota classe d'activitats comptables, bancàries, contractuals i societàries, reconversió d'operacions, contractes de préstec i reconeixements de deutes" per "ocultar-los i posar-los fora de l'abast dels tribunals".