El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va tancar files amb el cantautor i diputat de Junts pel Sí (JxSí) al Parlament, Lluís Llach, i va afirmar que acusar-lo «d'amenaçar» els funcionaris «no només és injust, és ignorància».

La polèmica per les afirmacions que Llach va fer en diverses xerrades organitzades per les entitats sobiranistes, en les quals advertia que els funcionaris que no acatin la principal llei de desconnexió de Catalunya «patiran» i seran «sancionats», va arribar a la sessió de control al president de la Generalitat en el ple al Parlament.

Puigdemont va protagonitzar un moment de tensió amb el president del PPC, Xavier García Albiol, que li ha demanat que «desautoritzi» Llach «si no comparteix les amenaces als funcionaris», mentre que la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va considerar «vergonyós» que el president català «aplaudeixi» les paraules del cantautor.

Després de la intervenció de García Albiol, Puigdemont va donar la volta als seus retrets a Llach i va advertir: «Suposo que no està suggerint que aquest govern miri cap a una altra banda quan un funcionari o un servidor públic no faci cas de les lleis vigents».

Després de recordar que el PP «no para de repetir que les lleis hi són per complir-les», va afegir: «Espero que d'aquesta cultura política que vostès pregonen no se'n desprengui que ara justament han canviat de criteri i diuen que a partir d'ara les lleis que aprovi el Parlament els funcionaris no les hauran de complir».

Puigdemont, que va complimentar al cantautor moments abans de l'inici del ple, va retreure a García Albiol que no avali la reflexió de Llach sobre exigir als funcionaris que compleixin la llei: «Dir que cal recriminar a un diputat per dir que les lleis que aprovi aquest Parlament s'han de complir és una mica rar».

«Intentar presentar Llach com algú que amenaça, que coacciona, no només és injust, és ignorància. Si alguna cosa pot acreditar la biografia de Llach és que ell precisament va ser víctima de censura, detenció, prohibició, exili, per gent que en el moment que van començar la seva carrera política governava Franco i quan la van acabar eren diputats del seu grup polític, com Rodolfo Martín Villa», va afirmar.

Debat «exprés»

La majoria sobiranista de Junts pel Sí i la CUP va donar ahir llum verda al Parlament a tramitar la modificació del reglament de la cambra que, una vegada sigui aprovada definitivament, permetrà que les lleis de la «desconnexió» amb l'Estat es puguin debatre i votar de forma exprés, en sol un dia.

La modificació va passar el tràmit del debat a la totalitat gràcies a la majoria absoluta de les forces independentistes, Junts pel Sí i la CUP, que han rebutjat les quatre esmenes a la totalitat de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es pot i PPC, partits que ahir van denunciar que la reforma és «un insult a la intel·ligència» també que busca «anul·lar l'oposició democràtica» i «lamina els drets dels diputats».