El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va investigar el suposat paper clau de Jordi Pujol i la seva dona Marta Ferrusola en la gestió de la fortuna familiar, un patrimoni que creu que els membres del clan van amassar de forma «coordinada», amb l'expresident català com a «factor comú».

Així ho va sostenir el jutge que investiga la fortuna de la família Pujol en l'acte, a què va tenir accés Efe, en el qual ahir va ordenar cinc entrades i escorcolls en habitatges i oficines de l'expresident de la Generalitat i del seu primogènit Jordi Pujol Ferrusola, qui està en presó preventiva des de dimarts passat per intentar ocultar els fons del clan des que va començar a ser investigat el 2012.

El magistrat va acordar les entrades i escorcolls a la família Pujol en els seus habitatges de Barcelona i la seva segona residència a Queralbs, en no semblar-li convincents les explicacions que el primogènit li va donar en la seva declaració de dimarts passat pels moviments financers i operacions creditícies amb què el jutge creu que va intentar mantenir el patrimoni familiar fora de l'abast de la justícia.

Els escorcolls no només es van limitar al domicili i l'oficina de Jordi Pujol «Júnior», qui sempre es va erigir en administrador del patrimoni de la seva mare i germans, sinó que també es van estendre al despatx de l'expresident de la Generalitat i al pis en que resideix juntament a la seva dona Marta Ferrusola, ja que el magistrat ho relaciona de forma directa amb el control de la fortuna familiar.

De fet, De la Mata sosté en la seva interlocutòria d'escorcoll que Pujol, la seva dona i els seus set fills -tots ells investigats en la mateixa causa- van gestionar un «important patrimoni econòmic», a Andorra i altres països, amb unes «pautes comunes d'actuació, coordinació d'activitat, assignació de rols, distribució o repartiment de quantitats multimilionàries entre tots ells (...)».

El magistrat ja apuntava en una interlocutòria el contingut del qual ja va publicar Diari de Girona el mes de març passat, que el matrimoni format per Jordi Pujol i Marta Ferrusola jugava un paper important en la gestió i repartiment de la fortuna familiar que l'expresident va atribuir a una herència del seu pare.

L'expresident, «factor comú»

En opinió magistrat, l'expresident de la Generalitat és el «factor comú» de tots els membres de la seva família i, davant dels intents de l'expresident català de desvincular-se de la fortuna oculta a Andorra, es remet al compte que el seu primogènit va obrir en l'any 2000 en la Banca Reig d'Andorra, fent constar que el titular real de la mateixa era el seu pare.

El jutge recorda en la seva interlocutòria que l'entitat bancària va aportar dos documents que apunten a que els fons d'aquest compte pertanyien a l'expresident català: un signat pel primogènit en què aquest manifestava que els diners era del seu pare i un altre, manuscrit, de 2001, en què el mateix Pujol i Soley afirmava ser propietari dels fons.

També atribueix el jutge a Marta Ferrusola la «disposició dels fons» que la família guardava a Andorra, fins que cadascun dels seus fills va tenir el seu propi dipòsit en bancs del Principat, el que el magistrat dedueix d'una «menció manuscrita» que la investigada va fer constar en un full de sol·licitud d'operacions a compte.

De fet, en els escorcolls ordenats dimecres el jutge buscava documentació relacionada amb la societat panamenya Kopeland, una empresa que el primogènit dels Pujol compartia amb la seva mare i que va adquirir a través de la banca andorrana BPA, suposadament amb la finalitat d'ocultar els seus fons a Andorra quan la justícia espanyola ja investigava al clan.

En un altre acte, a que va tenir accés Efe, De la Mata ha ordenat analitzar la memòria «física o virtual» del telèfon mòbil de Jordi Pujol Ferrusola, que li va intervenir després de la seva declaració judicial de dimarts passat, a la recerca de documents, missatges o altres informacions relatives als moviments econòmics amb què hauria intentat ocultar la fortuna familiar.

Pres preventiu a Saragossa

Jordi Pujol Ferrusola, que amb prou feines va trepitjar la presó de Soto del Real dimarts passat i va ser traslladat a Barcelona en un furgó de la Guàrdia Civil per participar en els escorcolls, va passar la seva segona nit com pres preventiu en una presó de Saragossa, tal com va ordenar De la Mata.