El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va acusar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de «confondre, crear mal ambient, generar problemes i dificultats». «Li he dit amb total claredat, i ell n'és conscient, que no puc accedir a la seva pretensió, independentment que no ho desitgi, perquè em sembla esbojarrat», va dir Rajoy sobre la possibilitat de celebrar un referèndum. Rajoy, doncs, va avançar el seu rebuig a la proposta de referèndum a Catalunya que Puigdemont va anunciar que d'aquí poc farà arribar al president del govern espanyol.

Rajoy va lamentar també que hagi estat impossible negociar amb algú que només vol que es faci el que ell diu. «A mi l'únic que m'ha plantejat el senyor Puigdemont és que vol fer un referèndum, i jo li he dit que el president del Govern ni pot fer un referèndum perquè no és el titular de la sobirania nacional, que correspon al poble, ni jo tampoc vull fer-ho», va indicar. En aquest context, va reiterar que ell no està disposat que sobre el que és Espanya decideixi només una part, i va defensar la sobirania nacional.

«Tota la resta és confondre, crear mal ambient, generar problemes i dificultats», va assenyalar, abans de recordar que tot això ja ho ha expressat a Puigdemont «amb meridiana claredat». També va assegurar que el president de la Generalitat és conscient que no pot cedir a la seva pretensió.

Per a Rajoy, l'objectiu de Puigdemont és «absurd» perquè, en un món en el qual cada vegada hi ha més processos d'integració, creu que hi ha persones que volen caminar contra el signe dels temps. I aquesta creu que és una posició «molt negativa» per als catalans i també per al conjunt de tots els espanyols.

El president del govern central també es va referir breument a la cancel·lació del viatge al Marroc que Catalunya i Flandes havien de fer entre el 7 i el 9 de maig i a la fotografia del president veneçolà, Nicolas Maduro, amb una estelada. Segons Rajoy, que Rabat no autoritzés cap trobada amb Puigdemont i que Maduro es fotografiï amb la bandera estelada permet fer «un judici molt equilibrat del que és el govern del Marroc i del que és Maduro» i és una «via per reflexionar sobre els suports que tenen algunes posicions polítiques».

D'altra banda, Rajoy també va advertir que el procés independentista pot posar en risc la candidatura de Barcelona per acollir l'Agència Europea del Medicament. «D'acord amb el sentit comú, l'estabilitat institucional és un factor molt important i sempre operarà a favor de la candidatura», mentre que «la inestabilitat institucional és difícil que ho faci», va dir Rajoy.

Pascal ho qualifica de xarlotada

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va assegurar que la suspensió del viatge al Marroc per «les traves del govern del PP» és «l'última xarlotada» del govern del PP. La coordinadora general del partit va dir que «és una vergonya» el que ha passat amb la missió comercial. «Això és la marca Espanya», va ironitzar Pascal.