Mas demana al Suprem que la inhabilitació no li impedeixi anar a eleccions

L'expresident de la Generalitat vol que el tribunal li permeti presentar-se en processos electorals. Considera que la condemna no li impedeix fer les tasques d'un parlamentari

04.05.2017 | 10:41

L'expresident de la Generalitat Artur Mas va demanar al Tribunal Suprem (TS) que revoqui la seva condemna a dos anys d'inhabilitació per mantenir la consulta sobiranista del 9-N del 2014 i que, en cas de confirmar-la, no li impedeixi concórrer com a candidat en processos electorals. La Fiscalia no farà recurs a la sentència.

En el seu recurs davant el Suprem, a què va tenir accés Efe, Mas al·lega que va ser jutjat «en la seva condició de president de la Generalitat» en relació amb «l'acompliment de les funcions de govern inherents» al seu càrrec, pel que entén que «cap» de les actuacions per les quals va ser condemnat estaven relacionades amb les funcions pròpies d'un parlamentari o un altre lloc electe.

Per aquest motiu, l'advocat de Mas, Xavier Melero, demana en el recurs que, en cas que el TS no revoqui la condemna, se suprimeixi de la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la referència a què la pena de dos anys d'inhabilitació sigui extensiva a «tot l'exercici de càrrecs públics electius, ja siguin d'àmbit local, autonòmic o estatal».

Per a la defensa de Mas, la condemna dictada pel TSJC suposa una «pena excessiva» per «l'amplitud» de la inhabilitació, ja que la seva aplicació ocasiona un «sacrifici desproporcionat» per a l'expresident, per a qui demana l'absolució invocant el dret a la llibertat d'expressió, ideològica i de participació política.El recurs es remet a la jurisprudència, que va determinar l'exigència d'una «relació directa, una analogia funcional» entre «el càrrec que s'ostenta» en el moment de la desobediència i l'objecte de privació «amb altres futuribles càrrecs o ocupacions».Segons la defensa, el TSJC «no ha respectat» les condicions en la qual cal establir una inhabilitació especial, ja que «el punt d'ancoratge» per delimitar l'abast de la pena és el càrrec que s'estava desenvolupant en el moment de la comissió dels fets i les funcions que «haurien estat objecte de pretès abús».

«En el conjunt de la sentència queda clar que nostre representat (Artur Mas) ha estat jutjat en la seva condició de president de Generalitat i en relació amb l'acompliment de les funcions de govern inherents a ella», subratlla el recurs. Per a l'advocat de Mas, «cap de les actuacions objecte de la sentència estaven relacionades amb les atribucions o funcions pròpies d'un parlamentari o un altre lloc electe».

«Així doncs -al·lega-, si el càrrec públic sobre el qual construir la relació d'analogia és exclusivament el de cap del govern de la Generalitat de Catalunya, al nostre judici l'article 42 del Codi Penal (que regula la inhabilitació especial) no permet transmutar la pena d'inhabilitació especial en una supressió genèrica del dret fonamental al sufragi passiu».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema