La represa de les operacions en el magatzem de gas Castor, situat davant de les costes de Vinaròs i del sud de Tarragona, suposaria un «risc elevat» de nous moviments sísmics, que podrien ser fins i tot de més magnitud que els registrats el 2013.

Aquestes són les conclusions d'informe elaborat per l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i la Universitat de Harvard (MIT) sobre les causes dels sismes ocorreguts el 2013 i la seguretat del magatzem, que van presentar ahir el secretari d'Estat d'Energia, Daniel Navia, i els professors Rubén Juanes (MIT) i John H. Shaw (Universitat de Harvard).

L'informe conclou que la injecció de gas natural el 2013 en el magatzem subterrani de Castor va desestabilitzar de forma significativa la falla d'Amposta i altres ramificacions, ha explicat Juanes.

En vista d'aquest informe, el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, ha decidit no reobrir el magatzem però tampoc desmantellar-lo, ja que no existeix certesa absoluta que no tornin a produir-se moviments sísmics, va assenyalar Navia. L'informe conclou que, amb els estudis estàndard que la legislació del moment exigia, no era possible determinar que la injecció de gas provocaria sismes.

Mantenir-lo val 15,7 milions

Navia va indicar que el possible desmantellament del magatzem no era objecte de l'informe, una opció que s'analitzarà a partir d'ara tenint en compte el seu impacte sobre la seguretat i el seu cost econòmic. El secretari d'Estat va xifrar en 15,7 milions d'euros el cost de mantenir hibernat el magatzem de gas. El cost del projecte ascendeix, no obstant això, a més de 95 milions a l'any, ja que cal sumar 80 milions anuals pel pagament de la indemnització a la concessionària, Escal UGS, controlada per la constructora ACS.