La presó Model de Barcelona tancarà les portes el 8 de juny que ve, la vigília de complir 113 anys d'història, per la qual cosa des d'ahir s'intensifica l'operació de trasllat dels gairebé 400 reclusos que encara alberga altres centres penitenciaris.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, va anunciar ahir a la comissió de Justícia del Parlament la data de tancament definitiu de la presó Model, promès des de fa dècades però reiteradament ajornat, una fita que segons la seva opinió suposa una «oportunitat per reordenar» el sistema penitenciari català i, al mateix temps, donar resposta a una reivindicació veïnal històrica.

Segons va detallar Mundó, ja està tancat el geriàtric, la unitat psiquiàtrica i les galeries 5 i 6 de la històrica presó de Barcelona, que a dia d'avui segueix albergant 398 reclusos, un 75% d'ells preventius, dels 931 que hi havia quan es va anunciar el seu tancament.

Des d'ahir al matí, quan van sortir de la presó Model de Barcelona un total de 29 presos que van ser traslladats en furgons policials als centres de Brians 1 i 2 i de Puig de les Basses, s'intensifica el procés de reubicació de reclusos a altres centres, que segons Mundó seran «constants» fins al tancament de la presó.

Després de celebrar que s'està complint el calendari que Justícia es va marcar per al tancament de la Model, el conseller va destacar que el buidat de la presó s'està produint de forma «natural» des del passat 6 de març, en què ja van deixar d'entrar interns en la històrica presó, i en diàleg constant amb els sectors implicats.

En aquest sentit, el conseller va revelar que, per traslladar els presos a altres centres, s'han tingut en compte criteris de proximitat i contactes familiars, però també s'ha «comptat amb l'opinió dels interns», de manera que el canvi «no representi una distorsió» per als reclusos. Segons Carles Mundó, per facilitar les visites als presos que fins ara estaven a la Model -el tancament de la qual deixa a Barcelona sense cap presó per a preventius-, es va duplicar el nombre d'ajudes que el Departament concedeix als seus familiars.

El conseller va destacar que la Model era un centre «obsolet» que requeria una inversió urgent de 25 milions d'euros per reformar-la, sense que el seu tancament -que va comptar amb l'aval de tots els grups parlamentari i l'abstenció del PP- amenaci amb col·lapsar la resta de presons, que una vegada tancada la històrica presó tindrà un índex d'ocupació del 72%, davant del 67% actual.

Pel que fa a les crítiques que el tancament de la Model dificultarà el contacte dels reclusos amb els seus advocats, que es veuran obligats a desplaçar-se a altres centres de fora de Barcelona, Mundó va esgrimir estadístiques que apunten a que el 75% de lletrats acudeixen a la centenària presó un màxim de quatre o cinc vegades a l'any, com mitjana.

Segons l'opinió del conseller, que els lletrats s'hagin de desplaçar «una o cinc vegades al Baix Llobregat no és suficient raó» per optar per no tancar la presó Model i gastar els 25 milions d'euros que exigiria la seva remodelació. «Això hauria estat, per usar una frase cèlebre, com fer una truita sense trencar els ous», ha comentat.

Eliminar règims tancats

Els grups de Ciutadans, PSC i PP van criticar falta de transparència en el procés de desmantellament de la Model, dels detalls de la qual han lamentat haver-se assabentat abans per la premsa que pel Parlament, i la diputada popular Esperanza García va retreure a Mundó que hagi «primat la foto sobre la seguretat jurídica» en el tancament de la presó, en elegir una «data rodona» per fer-ho.

De la seva banda, els diputats de CSQP i la CUP van demanar a Mundó que aprofiti la reordenació del sistema penitenciari iniciada amb el tancament de la Model per avançar en l'eliminació dels departaments especials de règim tancat. Mundó va respondre també a la proposta del Síndic de Greuges, que va posar sobre la taula la diputada María Francisca Valle de Ciudadanos, de que el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona tancament les seves portes i es reconverteixi en una presó de preventius.