El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va manifestar en l'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi 2017 que «un país que no reconeix la vàlua de la seva gent no va enlloc» i va assegurar que en la relació de guardonats «veiem el que som i seguirem sent com a país».

En el seu discurs, el president va recordar que els premis es van atorgar per primera vegada el 1981 «en els primers anys d'autogovern i recuperació de la Generalitat» i va assegurar que aquest reconeixement segueix representant els mateixos valors, «la voluntat de ser un país normal».

Puigdemont va insistir en la importància de reconèixer aquestes personalitats i entitats i va assegurar que la Generalitat els lliura amb «generositat i en representació de la gratitud de tota la gent del país» cap a ells.

«En els guardonats ens reconeixem, i això significa que anem bé com a país», va subratllar Puigdemont, que va afegir: «Tenim un camí clar i sabem on volem anar».

El president de la Generalitat va destacar la diversitat de personalitats i entitats premiades i va dir que de totes elles «hem d'aprendre a no caure davant les adversitats, a sacrificar-se, a complir els somnis, a ser activistes de la causa comuna i a mobilitzar-nos per allò en què creiem».

«Al país que volem, hi haurà una representació de tots els ingredients que estan avui aquí presents a cadascun dels vostres exemples», va finalitzar el president.

El Govern català va lliurar, en un acte al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, les Creus de Sant Jordi, el màxim reconeixement que atorga la institució catalana, a 29 personalitats i 24 entitats distingides pels serveis prestats a Catalunya, en el terreny cívic i cultural.

Institucions que no posin traves

En representació dels guardonats, l'historiador Borja de Riquer va manifestar la seva satisfacció pel reconeixement i va recordar que, al seu moment, el seu pare també va rebre aquesta distinció i va parlar en nom dels premiats.

L'historiador va destacar que els guardonats en aquesta ocasió «són una clara mostra d'una societat vital, activa, sana, innovadora i defensora dels seus signes identitaris» i es va mostrar optimista de cara al futur «pel dinamisme i la clara voluntat de progressió del país».

Malgrat això, el premiat va destacar la importància de «comptar amb unes institucions que no siguin un obstacle per a les iniciatives socials» i va alertar que un dels principals reptes als quals ha de fer front Catalunya és «garantir el relleu generacional».

El conseller de cultura de la Generalitat, Santi Vila, va manifestar que els premiats representen «el pluralisme ideològic del país i totes les generacions i disciplines» a la vegada que va destacar «el talent, la creativitat, la vocació i la seva plena dedicació» com a elements comuns en tots ells.

Els guardonats

Entre els guardonats d'aquest any destaquen la filòsofa de Girona Fina Birulés, l'enginyer i empresari Ramon Boixadós, el músic Francesc Burrull per la seva contribució a la música catalana com a compositor i intèrpret, o el museòleg Eusebi Casanelles per la seva concepció innovadora del concepte museogràfic i el seu impuls decisiu per a la incorporació de béns industrials en el patrimoni cultural. També es va lliurar la Creu de Sant Jordi a qui va ser secretària del president Tarradellas, Montserrat Catalan; a la dissenyadora de moda nupcial Rosa Clará -que acaba d'obrir botiga a Girona- i al periodista Josep Cuní en reconeixement a la seva llarga trajectòria i els seus mèrits com a comunicador. El numismàtic i historiador Miquel Crusafont, el dirigent esportiu i promotor cultural Romà Cuyàs, la farmacèutica Rosa Fabregat, l'activista contra el càncer Montserrat Freixrer i la model i actriu Teresa Gimpera també van rebre aquest reconeixement. L'actor i director teatral Josep Maria Pou va ser un altre dels guardonats, així com l'empresari Víctor Grífols, la metgessa Anna Hospital, el filòleg Joan Martí o l'esportista Gemma Mengual per la seva llarga carrera en la natació sincronitzada, que l'ha portat a participar en quatre Jocs Olímpics.

El cartògraf Jaume Miranda, el polític Joaquim Molins, el metge Jaume Padrós, l'historiador Borja de Riquer, l'artista plàstic gironí Lluís Roura pel conjunt de la seva obra especialment centrada a l'Empordà, l'empresari i col·leccionista d'art Josep Ildefons Suñol, el llibreter i promotor cultural Guillem Terribas i l'empresari Miquel Valls també van ser guardonats amb la Creu de Sant Jordi.

Chacón, a títol pòstum

A títol pòstum es va atorgar el premi a la recentment desapareguda Carme Chacón, a l'activista cultural i política Maria Pilar Busquet, al polític i historiador Joaquim Ferrer i al pedagog Xavier Melgarejo. D'entre les 24 entitats que van rebre el guardó destaquen les gironines Fundació Ramon Noguera de Girona, el Col·legi d'Advocats de Figueres o els Amics de la Cultura de Sant Martí de Llémana. També Caves Llopart, el Club d'Handbol Granollers, el Club de Natació Reus Ploms o el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges així com la Societat Recreativa El Retiro, de la mateixa ciutat.