La comissió d'investigació de l'anomenada operació Catalunya del Parlament ha començat la seva activitat aprovant ahir les compareixences que reclamaran.

Així, el vot majoritari -només el PPC va votar en contra de la pràctica totalitat dels noms proposats, i PSC, Cs i CSQP es van abstenir en alguns d'ells- dels grups va fer que s'aprovi cridar perquè compareguin alts càrrecs del govern espanyol com el president, Mariano Rajoy, la vicepresidenta, Soraya Sáenz d Santamaría, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, o el cap de gabinet del president, Jorge Moragas.

Altres noms lligats també a l'executiu estatal i al PP com l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz, l'exdirector de la Policia, Ignacio Cosidó, l'excomissari José Manuel Villarejo, l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio, o la diputada i expresidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, també han estat citats. Per contra, el vot de JxSí, el PPC i la CUP va evitar que els exconsellers del Govern Felip Puig, Germà Gordó i Francesc Homs, o el director d'Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, hagin estat cridats a comparèixer com demanava Cs, en considerar que la comissió ha de parlar «d'espionatge polític» en general i no només de l'Operació Catalunya.

La segona quinzena de setembre

Per altra banda, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va instar ahir el president del Govern, Mariano Rajoy, a negociar el referèndum a Catalunya, perquè d'altra manera el govern de la Generalitat «obrirà els col·legis electorals la segona quinzena de setembre».