El president del PDeCAT i expresident del Govern, Artur Mas, va assenyalar que la compra d'urnes per part de la Generalitat és «una decisió coherent» i que mostra que el procés «no té marxa enrere». «Això va endavant i arriba el moment decisiu», va afirmar des de Montblanc, on va inaugurar el nou local de la formació i va mostrar una urna de metacrilat. Sobre l'avís del Govern espanyol que la Fiscalia actuarà si s'acaba materialitzant-se la compra d'urnes, Mas considera que això és el que faran «com a mínim» perquè «no saben fer altra cosa».

Mas va apuntar que s'ha treballat molt durant els darrers cinc anys per poder celebrar un referèndum i ara, «pocs mesos abans de l'hora de la veritat», la compra d'urnes per part del Govern és «un gran goig». «La decisió és absolutament coherent i lògica amb allò que s'està fent i demostra el compromís i la determinació d'anar endavant. És un avís a navegants», va assegurar l'expresident, que en acabar l'acte d'inauguració va mostrar una urna de metacrilat: «encara que no els agradi als de Madrid», va afegir.

Amb tot, va assenyalar que «encara que n'hi haurà alguns que ho voldran impedir a tot preu, el missatge que hem de donar des de Catalunya és que això no té marxa enrere, això va endavant i arriba el moment decisiu». Sobre l'avís de l'Executiu central de portar la compra d'urnes a la Fiscalia, Mas va dir que un govern democràtic s'asseuria a negociar amb el president Puigdemont, però que l'Executiu de Madrid «de tarannà poc democràtic, molt intolerant, actua des de la Fiscalia».

El president del PDeCAT va mostrar el seu suport a Forcadell, que demà ha de declarar davant el TSJC. Així, Mas va explicar que acompanyarà la presidenta i la resta dels membres de la Mesa -Lluís Maria Corominas, Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet- perquè «la millor manera de donar suport és ser a prop d'ells». Així, va recordar que ell va tenir el suport i que «té molta importància que quan ens girem, sapiguem que hi ha algú allà al darrere».

Per part seva, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant va alertar que les amenaces de l'Estat «seran constants» a partir d'ara, i fins el dia del referèndum. Reguant va deixar clar que comprar urnes «no és cap delicte» i, per tant, considera que la reacció del Govern espanyol respon a la voluntat de «generar por» per evitar que la ciutadania es mobilitzi. La diputada cupaire va celebrar la compra de les urnes, però va recordar a l'Executiu català que «estem en temps de descompte».

«Cal que el Govern faci tot el necessari per convocar el referèndum», va reblar. En relació a la data i la pregunta, Reguant va destacar que la CUP preferiria que ja s'hagués anunciat, però «respecten» la decisió del govern de fer-ho públic al juny, un cop el Pacte Nacional pel Referèndum tanqui el procés que està duent a terme.

La CUP dona per fet que l'estratègia de l'Estat consistirà a «generar por» fins al dia que se celebri el referèndum. De fet, Reguant va alertar que el Govern espanyol vol «evitar sigui com sigui la mobilització».