La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, van mostrar la seva «tranquil·litat» el dia abans d'anar a declarar al TSJC per un suposat delicte de desobediència en permetre el debat i la votació de la resolució sobre el referèndum. «Vam fer el que havíem de fer», van insistir Forcadell i Simó a TV3. Tant la presidenta com la secretària primera del Parlament van titllar el judici d'«anomalia» i consideren que l'escalf de la gent serà transcendental per culminar el procés.

«La mobilització serà clau a partir d'ara per a tot el desenvolupament del final dels compromisos adquirits per poder fer el referèndum, no només pels diputats de JXSí i la CUP, sinó també per CSQP», va reflexionar Simó. «De fet, la mobilització serà tant o més clau que l'actitud que tingui el poder executiu per arribar a poder fer el desitjat referèndum», va reblar la secretària primera del Parlament.

Forcadell i Simó van insistir que es tracta d'un «judici polític» per la seva ideologia i no per la comissió de cap tipus de delicte. «El Tribunal Constitucional el que vol que fem és que ens autocensurem. Que la mesa decideixi de què es pot parlar i de què no al Parlament. I això, evidentment, nosaltres no ho farem», va assenyalar la presidenta del Parlament. «Ni ens autocensurarem ni farem censura prèvia perquè entenem que en un Parlament s'ha de poder parlar de tot, sempre respectant els drets humans», va continuar Forcadell.

Estratègia de defensa

Paral·lelament, Simó va revelar que l'estratègia de la defensa dels querellats -també de Nuet, Corominas i Barrufet- es basarà en gran part en la «inviolabilitat parlamentària» que recull l'Estatut, el reglament del Parlament i la legislació internacional. «No ho defensem com un privilegi dels diputats sinó com una garantia per blindar la divisió de poders», va destacar la secretària primera de la Mesa. «Perquè els diputats puguem opinar lliurement i votar lliurement independentment del poder executiu, del judicial i de les pressions dels grups de poder i lobbies. I això es vulnera d'entrada amb aquest judici», va concloure Anna Simó.

Per part seva, el president del PPC, Xavier García Albiol, va tornar a carregar contra la decisió del Govern d'iniciar els tràmits per adquirir urnes que podrien servir per al referèndum sobre la independència previst per al setembre. Després de participar en un acte de la campanya La Catalunya Valenta a Badalona, Albiol va avisar l'Executiu català que si finalment compra les urnes «més val que guardi la factureta i el precinte en un calaix, perquè les haurà de tornar o practicaran malversació de cabals públics».

«No serviran per a cap referèndum. Que pactin una bona garantia de devolució i guardin la factura, perquè aquestes urnes no s'utilitzaran, evidentment, per a un referèndum il·legal. En aquest país, mentre governi el PP, no hi haurà referèndum», va insistir el dirigent del PPC.