La Intervenció General de la Generalitat, que va auditar els comptes del Palau de la Música des del 2002, va detectar irregularitats en la contractació i la justificació de les subvencions públiques, encara que sense descobrir la milionària espoliació perpetrada per Fèlix Millet i Jordi Montull.

Davant el tribunal de l'Audiència de Barcelona que jutja l'espoliació del Palau de la Música van declarar ahir com a pèrits Josep Maria Portabella i Mireia Vidal, responsables de la Intervenció General que van analitzar el desviament de fons del Consorci, organisme que vehiculava les ajudes públiques de les administracions a l'entitat cultural.

L'informe que la Intervenció General va confeccionar per ordre judicial, una vegada destapat l'escàndol del saqueig, va concloure que els exresponsables del Palau de la Música es van embutxacar entre els anys 1998 i 2009 un total de 3,6 milions d'euros dels fons públics de què es nodria el Palau, mitjançant reintegraments en efectiu i pagament d'obres en els seus domicilis, entre unes altres despeses particulars.

Fins a l'any 2002, el control dels comptes del Consorci corresponia a l'Ajuntament de Barcelona, per ser l'administració que més fons aportava al Palau, però a partir de llavors va ser la Generalitat qui va assumir la inspecció, en haver canviat les majories en el si de l'entitat, sense que mai es constatessin indicis del desviament.

A preguntes del fiscal, el responsable de la Intervenció General ha reconegut que en les auditories que la Generalitat va portar a terme dels comptes del Palau de la Música s'havien detectat «defectes formals» en la contractació personal, així com altres «problemes» per la falta de justificació de subvencions.

Malgrat això, les successives auditories no van descobrir el saqueig del Consorci del Palau de la Música per part de Millet i Montull, que es van embutxacar 2,4 milions d'euros de l'entitat mitjançant reintegraments en efectiu i també van pagar amb fons públics obres en els seus domicilis i viatges particulars.

«Com és possible que no s'observessin durant tots aquests anys les irregularitats», va preguntar el fiscal Emilio Sánchez Ulled, la qual cosa el responsable de la Intervenció General, Josep Maria Portabella, va atribuir a «l'estructura» del Palau de la Música.