La Generalitat va licitar ahir per 200.000 euros el subministrament d'urnes per a «les eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana», segons publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), amb les quals pretén celebrar un referèndum sobiranista després de l'estiu.

En un anunci signat per Francesc Esteve Balagué, secretari general del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, es liciten dos lots, el primer «d'urnes electorals transparents» i el segon «d'urnes de cartró» per valor estimat de 184.000 i de 16.000 euros, respectivament, el que suma un import total de 200.000 euros.

El termini de presentació de les ofertes és de quinze dies comptant des de la publicació de l'anunci de licitació i el lloc per presentar-les, el Registre general del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, situat en el número 26 de la Via Laietana de Barcelona.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va considerar ahir que «no tindria sentit» una investigació de la Fiscalia per la compra d'urnes perquè l'executiu actua dins del «marc de la legalitat» i va avisar que no acceptaran «amenaces ni intimidacions» del Govern del PP.

La Fiscalia ja prepara una querella davant la licitació per part de la Generalitat de Catalunya, per valor de 200.000 euros, del subministrament d'urnes per a «les eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana», amb les quals pretén celebrar un referèndum sobiranista després de l'estiu.

En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, Munté va subratllar que «no tindria cap sentit» que la Fiscalia iniciés finalment actuacions formals perquè «ens empara la llei» i «no hi ha cap normativa que impedeixi la compra d'urnes».

La consellera va afirmar que el Govern exerceix «amb tota la normalitat les competències» de la Generalitat per comprar urnes, amb el «compromís inequívoc en la celebració del referèndum», i va avisar, també, que es nega a «acceptar les amenaces i intimidacions del Govern del PP».

«No pot fer-se ni es farà»

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar ahir que el referèndum sobiranista a Catalunya «no pot fer-se» i «no es farà» i va demanar als independentistes que s'allunyin de la seva «realitat secessionista paral·lela», que s'està quedant «de la mida d'una urna», va dir.

La vicepresidenta va respondre així, en la sessió de control del Senat, una pregunta del portaveu del PDeCAT Josep Lluís Cleries qui ha acusat el Govern d'haver «enterrat l'operació diàleg que encara no havia començat» amb els pressupostos i ha insistit que els catalans decidiran el seu futur a les urnes.

«Quina vergonya perseguir les urnes», va declarar Cleries el mateix dia en què es va conèixer que la Fiscalia prepara una querella per desobediència, prevaricació i malversació davant la licitació per part de la Generalitat del subministrament d'urnes per a eleccions al Parlament, consultes populars i «altres formes de participació ciutadana», amb les quals pretén celebrar el referèndum sobiranista.

Sáenz de Santamaría va acusar la Generalitat de creure que Catalunya és el seu «patrimoni exclusiu» i que «tots els catalans han de combregar amb les seves idees». «Per això», va dir, «amenacen els empleats públics i fins i tot estudien contractar aturats i que siguin ells i no vostès, els alts càrrecs, els qui hagin de carregar l'incompliment de la llei».

La vicepresidenta va enviar un «missatge de tranquil·litat» als empleats públics i al conjunt dels catalans perquè, segons va subratllar, el Govern defensarà «la llibertat de tots» i «no permetrà que agredeixin les regles de la democràcia».

«El referèndum d'autodeterminació no pot fer-se i no es farà i menys coartant l'oposició, els funcionaris i el conjunt dels catalans, que mereixen entesa i estabilitat», va assegurar.