JxSí i la CUP van bloquejar ahir la comissió d'investigació creada després de les declaracions del jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal, sobre suposades il·legalitats del Govern per a l'obtenció de dades fiscals dels catalans, en considerar que l'objectiu era «perseguir» el procés sobiranista.

A la reunió en la qual s'havia d'aprovar el pla de treball i les compareixences de la Comissió d'Investigació sobre les Actuacions del Govern per Preparar la Secessió de Catalunya de la Resta d'Espanya, més coneguda com la del cas del jutge Santi Vidal, Junts pel Sí (JxSí) i la CUP van utilitzar la seva majoria absoluta per rebutjar totes les propostes dels altres grups.

Això va comportar una situació insòlita al Parlament ja que, per primera vegada, una comissió d'investigació no pot posar-se en marxa en no disposar d'un pla de treball ni tampoc de compareixences, la qual cosa en la pràctica significa que va quedar bloquejada. Els dos grups independentistes van coincidir a recordar que la comissió no va ser votada, ja que es va utilitzar el procediment automàtic que preveu el reglament de la cambra de creació d'una comissió d'investigació si la sol·liciten un mínim de tres grups.

La situació produïda que, segons va admetre la presidència de la comissió, «no té precedents», va merèixer durs retrets dels grups de l'oposició: C's, PSC, CSQEP i PP, després de veure rebutjats els seus plans de treball i les 155 compareixences que, en total, s'havien sol·licitat.

Però des de la majoria parlamentària, el diputat de JxSí Bernat Soler va indicar que «la voràgine de compareixences sol·licitades no es justifica per només les declaracions d'una, dues o tres persones», i va retreure a CSQEP: «de nou s'ha situat al costat d'aquells que no volen que votem» i «els fa el joc».