La Mesa del Parlament va admetre a tràmit ahir la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que reclama la supressió dels correbous a Catalunya a través de modificar l'article 6 del text refós de la Llei de protecció dels animals, aprovat pel Decret legislatiu 2/2008. Aquest article exclou de la prohibició de les curses de toros els correbous, que són les festes sense mort de l'animal que s'han seguit celebrant en aquelles dates i municipis on se'n va acreditar la tradició. En concret, a 36 poblacions catalanes, la majoria a les Terres de l'Ebre.

La ILP, que impulsa la Coordinadora per l'Abolició dels Correbous, s'ha de publicar ara al Butlletí Oficial del Parlament i els promotors hauran de presentar a la comissió de control els plecs per començar a recollir signatures de suport, com a primer pas per iniciar el tràmit. Un cop fets aquests tràmits, la comissió de control haurà de segellar i numerar els fulls i retornar els plecs a la comissió promotora, que tindrà 120 dies hàbils, ampliables a 60 més, per reunir les 50.000 signatures necessàries. Si les aconseguís, començaria la tramitació pròpiament parlamentària de la iniciativa.

Esmenes a la totalitat

Aleshores, els grups hi podrien presentar esmenes a la totalitat, i la Junta de portaveus hauria d'incloure el debat de totalitat de la iniciativa a l'ordre del dia d'un ple. Si la proposició superés aquest debat, en continuaria la tramitació parlamentària en comissió, i a l'últim tornaria al ple perquè en fes el debat i la votació finals.