El Tribunal Constitucional anul·la la llei de consultes aprovada pel tripartit el 2010

Segons la sentència, Catalunya ha regulat una modalitat de referèndum que «no està prevista a la Constitució ni a la legislació estatal». L'alt tribunal també anul·la el decret pel qual es va crear el Comissionat per a la Transició Nacional

11.05.2017 | 01:08
Una imatge d´arxiu del Tribunal Constitucional, a Madrid, amb el semàfor vermell que hi ha al davant.

El Tribunal Constitucional ha anul·lat part de la Llei de Consultes Populars de Catalunya, aprovada durant el govern del tripartit -PSC, ERC i ICV- el 2010, en considerar que qualsevol norma que reguli convocatòries de referèndum d'àmbit autonòmic és inconstitucional i, per tant, nul·la.

El TC ja va declarar inconstitucional la Llei de Consultes aprovada pel Parlament el 2014, impulsada per l'actual majoria sobiranista amb l'objectiu de la convocatòria del referèndum d'independència. Ara, en una sentència de la qual ha estat ponent el nou magistrat del TC, Cándido Conde-Pumpido, exfiscal general de l'Estat, anul·la també la llei del 2010 en aplicar els criteris establerts en resolucions anteriors.

El tribunal determina que Catalunya regulava una modalitat de referèndum que no està prevista en la Constitució ni en la legislació estatal que regula aquest tipus de consultes. I afegeix que la competència autonòmica per a la seva regulació només podria exercir-se en el supòsit que el legislador estatal, mitjançant llei orgànica, hagués previst la figura del referèndum autonòmic, i això sempre amb ple respecte als concrets termes en els quals l'esmentada figura s'estableixi i reguli.

El TC ha estimat íntegrament i per unanimitat el recurs d'inconstitucionalitat interposat el 2010 pel president espanyol, llavors José Luis Rodríguez Zapatero.

L'acord marc que ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) per al procés de compra de les urnes del referèndum estableix que és «per al subministrament d'urnes en les eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana» i cita, entre diversa legislació, la llei 4/2010 de consultes populars per via de referèndum que ahir va anul·lar el Constitucional

D'altra banda, el TC també va fer públic ahir que ha estimat per unanimitat el conflicte positiu de competència que va presentar el govern espanyol en contra del decret del Govern pel qual es va crear el Comissionat per a la Transició Nacional i contra els denominats plans de l'executiu per preparar les estructures d'estat i d'infraestructures estratègiques.

A través d'una nota, el TC va informar que ha declarat inconstitucional i nul el decret, tot i la seva posterior derogació, tenint en compte que se li havia encomanat «l'impuls, la coordinació i la implantació de les mesures necessàries per a la culminació del procés de Transició Nacional».

De la mateixa manera, el TC ha declarat nuls els anomenats «Pla executiu per a la preparació de les infraestructures de l'Estat» i «Pla d'infraestructures estratègiques». El Tribunal Constitucional considera que aquests plans tenen una afinitat amb la part declarada inconstitucional de la llei de mesures fiscals i financeres del 2015, que preveia l'impuls d'una Hisenda i Seguretat Social pròpies.


Enèsim «no» de Mariano Rajoy

En paral·lel, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va reiterar ahir al ple del Congrés dels Diputats que el referèndum que el govern de la Generalitat prepara per a la tardor «no es pot celebrar. «Sap perfectament que amb la Constitució en vigor la sobirania nacional correspon al conjunt del poble espanyol, i que per tant no es pot celebrar» va dir en resposta a una pregunta del portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, que va advertir que malgrat el seu no' Catalunya celebrarà un referèndum d'autodeterminació «tard o d'hora» i el va convidar a «seure a dialogar».

va dir que ell, «com la immensa majoria dels espanyols» vol que «seguim vivint junts, com sempre». «Ho vam decidir quan vam aprovar la Constitució, on entre altres coses vam afirmar la unitat de la nació espanyola i la sobirania nacional», va apuntar emplaçant els partits independentistes a canviar la realitat impulsant una reforma de la Constitució i sotmetent-la, si guanyen al Congrés, al criteri dels ciutadans.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema