JxSí i CUP veten els experts sobre el canvi de reglament al Parlament

Els vots del bloc sobiranista impedeixen la compareixença del catedràtic de Dret Constitucional Xavier Arbós

12.05.2017 | 00:35

Junts pel Sí i la CUP va tornar a utilitzar la seva majoria al Parlament per vetar les compareixences de catedràtics de Dret Constitucional propostes per PSC i Catalunya Sí que es pot a la comissió de reforma del reglament de la Cambra, en veure-les «innecessàries» i «no poder aportar res».

La reforma impulsada pels dos grups independentistes modificarà diversos articles del reglament i incorporarà la possibilitat que una proposició de llei es tramiti en lectura única, si ho acorda el ple a sol·licitud dels grups parlamentaris promotors després d'escoltar la Junta de Portaveus de la cambra.

Així, la llei de transitorietat jurídica, amb la qual JxSí i la CUP preveuen atorgar a Catalunya un marc jurídic propi i independent de l'estatal, es podria debatre i votar en una sola jornada, sense necessitat de fer abans un debat de totalitat ni el tràmit parlamentari convencional.

Malgrat estar al costat de Ciutadans i PPC en contra d'aquesta reforma, PSC i SíQueEsPot van ser els únics grups que van registrar propostes de compareixença en comissió de dos catedràtics de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona: Xavier Arbós, proposat per tots dos, i Joan Vintró, a proposta de SíQueEsPot.

Però en una reunió de la comissió d'amb prou feines deu minuts de durada, JxSí i CUP han estirat les dues propostes en votar-hi en contra, imposant així la seva majoria per damunt dels vots a favor de PSC, SíQueEsPot i Cs, mentre que el PPC s'ha abstingut.

Una decisió que ha provocat la «indignació» en grups de l'oposició, ja que aquest fet es va donar amb prou feines dos dies després que JxSí i la CUP bloquegessin la comissió d'investigació sobre el cas Vidal, en rebutjar totes les propostes de compareixença dels altres grups de l'oposició, situació insòlita al Parlament.

Durant la comissió, el president de JxSí, Jordi Turull, va justificar el seu vot en el fet que «no hi ha precedents ni és habitual que en reformes del reglament hi hagi compareixences de catedràtics de dret constitucional, perquè els qui més coneixen i més experts en el reglament són justament els lletrats del Parlament».


«No poden aportar res»

«Aquests dos senyors que vostès proposen tenen evidentment un currículum envejable, són persones de molta solvència, però en la dinàmica d'aquesta reforma no poden aportar res que no puguin aportar els lletrats», va assegurarTurull, que va mostrar «total i absoluta predisposició» a aconseguir un «consens» en les esmenes.

Des de la CUP, el diputat Benet Salellas va considerar que aquestes compareixences no són «necessàries ni aconsellables»: «Es tracta d'abordar les normes de funcionament de la Cambra i qui ha de proposar, discutir i decidir són els diputats, una funció d'autotutela que tenim conferida», va apuntar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema