El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va asseverar ahir que farà en les pròximes setmanes «un últim intent» de demanar al president del Govern, Mariano Rajoy, diàleg per acordar un referèndum, encara que va avançar que el Govern el farà igualment si la resposta és negativa. En un dinar organitzat per l'entitat Sobirania i Justícia, Puigdemont va subratllar que l'agenda del Govern només té el referèndum «a la cara A i a la B», per això ha descartat «la possibilitat que es convoquin eleccions autonòmiques anticipades».

El president català va indicar que el Govern està a temps «d'apuntar-se a l'alineació dels jugadors de la solució», i ha avançat que la Generalitat impulsarà un «últim intent» d'acordar el referèndum amb l'Executiu del PP.

Aquesta petició de diàleg, en un format que «encara no està decidit», anirà acompanyada de «l'ingent treball» del Pacte Nacional pel Referèndum, que el pròxim 19 de maig celebrarà un acte per fer balanç de la feina que ha dut a terme en la recerca de suports dins i fora de Catalunya per una consulta acordada.

En tot cas, en aquesta petició «tornarem a dir a Madrid que podem parlar de la data, de la pregunta, de les majories o de la implantació de resultats», va afirmar Puigdemont.

El president català va indicar que si es vol negociar s'ha de «poder parlar de tot», sense que cap de les dues parts, ha dit, renunciï als seus respectius principis, a l'hora que va lamentar que de moment el Govern central s'hagi «esborrat de la llista de la solució i només està a la llista dels problemes».

«Esperarem amatents la resposta», va afegir Puigdemont, que va avançar que, en el cas que la resposta de Moncloa sigui negativa i no vulgui «parlar de tot sense límits i sense condicions», llavors el Govern passarà a «la segona part», que serà preparar igualment el referèndum, encara que sigui amb l 'oposició del Govern central.

Ni data ni pregunta

El president català no va voler parlar de la data ni de la pregunta del referèndum -previst per a la tardor-, per donar «l'oportunitat» al Govern central de fer propostes en aquest sentit, ni tampoc ha volgut entrar en una suposada declaració unilateral d'independència, perquè «no està a l'agenda de treball». «Treballem amb l'agenda de referèndum o referèndum», va subratllar.

En cas d'independència, Puigdemont va considerar que l'Estat haurà de pagar «sí o sí» el que degui a Catalunya. Puigdemont, va afirmar ahir que no l'inquieta la querella que pugui presentar la Fiscalia perquè creu que «no hi ha base jurídica» per actuar judicialment contra el procés de licitació per a l'adquisició d'urnes per celebrar un referèndum d'independència. En un dinar organitzat per l'entitat Sobirania i Justícia, Puigdemont va assenyalar que la Fiscalia haurà «d'argumentar molt bé» la seva querella, perquè el que ha iniciat la Generalitat és un concurs «clavat» al que ja va fer Andalusia.