El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'expresident i líder del PDeCAT, Artur Mas, van projectar una Catalunya que aspiri a ser la «Dinamarca mediterrània» i que estigui integrada en unes «nacions unides d'Europa», amb un model de societat allunyat de l'«estatalisme».

En la seva primera conferència ideològica després de néixer el juliol passat com a hereu de CDC, el PDeCAT s'ha erigit com «el gran partit central» i «de futur» que Catalunya «necessita» en l'actual fase del procés sobiranista.

Una organització que es defineix com a independentista, humanista i social-liberal, que s'identifica amb el president electe francès, Emmanuel Macron, perquè defuig de la tradicional divisió entre dretes i esquerres, per diferenciar-se així d'ERC i la CUP.

En aquesta conferència, Puigdemont i Mas van protagonitzar un diàleg en el qual van traçat el model que la formació vol per a una Catalunya, que desitgen que sigui independent.

A contracorrent d'Europa

Els dos dirigents no van voler aprofundir en l'oferta de diàleg per al referèndum que es traslladarà al president del Govern, Mariano Rajoy, perquè avui volien parlar de «contingut», segons va dir Mas en to irònic. L'expresident va considerar que pot ser «referent» d'una Europa «integrada i unitària» i amb valors «democràtics».

Encara que va indicar que ell és partidari que el bloc comunitari es converteixi en unes «nacions unides d'Europa», que actuïn políticament de forma més unitària, malgrat admetre que va a «contracorrent» ja que aquesta no és la voluntat dels Estats membres.