La Unitat de Deontologia i Assumptes Interns de la Guàrdia Urbana de Barcelona obrirà expedients disciplinaris als dos agents detinguts per la seva presumpta implicació en la mort d'un altre agent el cadàver del qual va aparèixer calcinat prop del pantà de Foix (Alt Penedès) el 4 de maig.

El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, va anunciar ahir que tan aviat com passin a disposició judicial els dos detinguts es procedirà a obrir-los expedient disciplinari i es prendran les mesures cautelars en funció del que determini el jutge de Vilanova que porta el cas.

Entre les probables mesures cautelars hi ha la suspensió dels agents i la retirada de l'arma, ha explicat Amadeu Recasens, que va assenyalar que, sempre que hi pot haver una falta penal, la GU «obre expedient disciplinari per pura cautela».

A falta de la confirmació forense que digui que el mort és l'agent que se suposa, el comissionat de Seguretat va manifestar la preocupació de la Guàrdia Urbana i de l'Ajuntament de Barcelona pel fet luctuós, les diligències del qual va recordar que estan sota secret de sumari, per la qual cosa no pot donar més informació.

Sobre els dos agents detinguts, la seva companya sentimental i un altre agent, Recasens va assenyalar que com qualsevol agent tenen felicitacions i expedients en els seus historials i que «se'ls pot jutjar per ells».

El comissionat de Seguretat va voler separar «nítidament» la labor del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona del que va assegurar que són «fets puntals» i «un cas aïllat del qual s'han de buscar els culpables i, si es troben, castigar-los», i que «pot tenir a veure amb relacions personals».

Per a Recasens «no fa falta defensar la Guàrdia Urbana, perquè el cos es defensa només cada dia amb la seva activitat diària, salvant vides».

Va assegurar també que la Guàrdia Urbana ha col·laborat amb els Mossos d'Esquadra des que van començar la investigació i ha expressat la seva satisfacció per una relació que ha qualificat de «fluida i bona».

Antecedents

L'agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona detingut per matar un company va ser condemnat el 2013 per agredir un manter, mentre que la detinguda, exparella de la víctima, va ser investigada el 2014 per la mort d'un venedor ambulant, en una causa que es va acabar arxivant.

Els Mossos d'Esquadra van detenir dissabte passat l'exparella de la víctima i el seu actual amant, els dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, acusats de matar un membre de la policia local barcelonina després que, suposadament, aquest va descobrir que mantenien una relació sentimental a les seves esquenes.

L'agent detingut, de 36 anys d'edat, va ser condemnat el 2013 per un jutjat de Barcelona a una multa de 300 euros i a una indemnització de 600 euros per una falta de lesions per agredir un manter d'origen senegalès en un dispositiu de la Urbana contra la venda ambulant, segons les fonts.

L'urbà va ser detingut dissabte passat quan estava de servei a la comissaria de la Urbana a la Zona Franca, on els seus superiors li van demanar que lliurés l'arma i es personés al despatx dels comandaments, on l'esperaven els Mossos d'Esquadra, que el van arrestar, en una actuació en el qual el detingut va estar en tot moment molt tranquil, segons les fonts.

De la seva banda, la detinguda, Rosa, de 33 anys d'edat, havia estat investigada al costat dels membres de la seva unitat que van participar a l'agost del 2014 en un dispositiu contra la venda ambulant a Montjuïc, ja que un dels manters, d'origen pakistanès, va morir per les lesions sofertes després de caure per una zona escarpada mentre fugia dels agents.

La investigació judicial es va acabar arxivant en determinar els Mossos d'Esquadra que el venedor ambulant va caure accidentalment, sense que hi intervingués cap agent de la Urbana.

L'agent ara detinguda va quedar ferida a la cama en aquell episodi d'agost 2014, ja que el manter la va agredir amb una arma blanca i li va causar un tall de poca gravetat. En aquest enrevessat cas, que ha provocat una profunda commoció al cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona, l'agent mort, Pedro, també va ser acusat a l'agost passat per agredir un motorista que es va saltar un semàfor a la carretera de l'Arrabassada de Barcelona.