Els Mossos d'Esquadra eviten el matrimoni forçat d'una noia de 19 anys

La jove va ser obligada aquest estiu a casar-se al Marroc amb un home 13 anys més gran

19.05.2017 | 07:15

Els Mossos d'Esquadra, en estreta col·laboració amb la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) i els Serveis Socials de Vilanova i la Geltrú, han evitat el matrimoni forçós d'una noia d'origen marroquí de 19 anys i veïna de Vilanova i la Geltrú amb un home de 33, també d'origen marroquí i resident a França. La noia, a la que els seus pares van forçar a casar-se aquest estiu al Marroc amb l'home a qui no coneixia prèviament, va fugir de casa dimecres perquè aquest dissabte s'havia de celebrar a Vilanova la cerimònia civil per formalitzar legalment el seu casament i, posteriorment, marxar amb el seu marit a França. Davant les explicacions de la jove, que va marxar de casa acompanyada de la seva germana de 16 anys, la DGAIA els va trobar una casa d'acollida per allunyar-les dels seus pares.

Segons ha explicat Esther Graells, caporala del Grup d'Atenció a la Víctima de Vilanova i la Geltrú, els pares, pels qui el jutge ha dictat una ordre d'allunyament de 1.000 metres cap a la jove, han quedat investigats com a presumptes autors d'un delicte de matrimoni forçat i un delicte de violència domèstica i hauran de comparèixer davant el jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Vilanova i la Geltrú.

Graells ha detallat que com que la noia té nacionalitat espanyola, el casament d'aquest estiu al Marroc no tenia validesa a Catalunya i és per això que dissabte s'havia de celebrar una cerimònia civil a Vilanova i la Geltrú per oficialitzar l'enllaç.

Va ser davant la imminència de la cerimònia d'aquest dissabte i la possibilitat d'haver de marxar a França amb el seu marit que la noia, acompanyada de la seva germana de 16 anys, van marxar de casa amb dues petites maletes com a equipatge i la ferma intenció de no tornar a casa per evitar el casament.

La policia va tenir constància dels fets el mateix dimecres quan els pares de les dues noies van denunciar la desaparició de les seves filles. Quan els Mossos d'Esquadra van contactar amb elles, les joves, que es van dirigir a les oficines de la DGAIA a Barcelona, els van explicar els fets i, posteriorment, se les va assessorar per tal que interposessin una denúncia contra els seus pares.

En el moment de denunciar els fets, la jove va deixar clar als Mossos que no volia que s'actués ni contra el que havia de ser el seu marit ni contra els seus pares, que tenen a càrrec seu altres fills menors. Els va explicar que l'única cosa que volia era poder escollir el seu futur i que davant les creences i tradició familiars l'única sortida que tenia era fugir de casa.

Els Mossos d'Esquadra recorden que el matrimoni forçat queda recollit al Codi Penal i que la legislació actual preveu una pena de presó d'entre sis mesos i tres anys i mig o una multa de 12 a 24 mesos, segons la gravetat de les coaccions, a tot aquell que amb intimidació greu o violència obligui una l'atra persona a contraure matrimoni.

A Catalunya cada any s'atenen una desena de casos de matrimonis forçosos. Concretament, el 2014 se'n van gestionar 19, 15 el 2015 i 14 l'any passat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Els diners desviats per Rosell ascendirien a 15 milions d´euros

Els diners desviats per Rosell ascendirien a 15 milions d´euros

Rosell ha estat detingut avui per desviar aquests diners de la federació brasilera de futbol...

Els mossos deixaran de portar camisa blau cel i pantalons de pinça i vestiran de blau fosc

Els mossos deixaran de portar camisa blau cel i pantalons de pinça i vestiran de blau fosc

Els nous uniformes seran presentats oficialment en breu i també inclouen un canvi de gorra

La Fiscalia General de l´Estat investiga la informació sobre l´esborrany de la llei de transitorietat jurídica

La Fiscalia General de l´Estat investiga la informació sobre l´esborrany de la llei de transitorietat jurídica

El fiscal José Manuel Maza admet que és precipitat pronunciar-se sobre una «filtració»


Representants de 15 ambaixades i agents socials, entre els assistents a l´acte

Representants de 15 ambaixades i agents socials, entre els assistents a l´acte

?Uns 50 periodistes cobreixen la conferència amb absències dels principals partits menys Podem

Puigdemont a Madrid: «L´Estat no té tant de poder» per impedir les urnes

Puigdemont a Madrid: «L´Estat no té tant de poder» per impedir les urnes

El president de la Generalitat demana al Govern de Rajoy «diàleg permanent» i una «operació...

Enllaços recomanats: Premis cinema