El president de la Generalitat, Carles Puigdemont va ha assegurar que té «certes esperances dins de l'escepticisme general» que el govern espanyol estovi la seva actitud amb la conferència que el Govern pronunciarà el proper 22 de maig a Madrid. En el marc de la sessió de control i a preguntes del president de CSQP, Lluís Rabell, Puigdemont va defensar la feina del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) però també va avisar que si el govern espanyol no obre «ni la mínima escletxa» al diàleg, llavors s'haurà de parlar en els termes que ja va expressar en el debat de política general, és a dir, fer el referèndum unilateralment. En canvi, Puigdemont va apuntar que el PNR tindrà recorregut si l'Estat entén que és el moment de parlar del referèndum.

Estudien la viabilitat econòmica

Els fabricants i distribuïdors d'urnes catalans mantenen el seu propòsit de presentar-se a la licitació per fabricar-les de cara al referèndum, tot i la querella presentada per la Fiscalia Superior de Catalunya contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs Les empreses estudien la viabilitat econòmica de la proposta de l'acord marc d'homologació per al subministrament d'urnes al Govern, però no es plantegen renunciar a la licitació per raons legals. El gerent de Plàstic Express, Joaquim Figueres, va declarar ahir que «no tenim perquè tenir cap mena de por de cap querella o amenaça, la Generalitat és un client més i no tenim problema per participar en aquesta licitació si sortim escollits».

El gerent de Plàstic Express va apuntar que «ens hem presentat a la licitació per fer les urnes i un cop hi hagi un escollit les farem o no les farem» en funció de la decisió de l'executiu català. Figueres va afegir que no hi ha un problema de termini per a la fabricació de les urnes i que estaran disponibles sigui quina sigui la data final del referèndum. Des de l'empresa Disnou, de Castellar del Vallès, el seu responsable, Sergi Maled, va explicar que estan valorant si presentar-se o no per motius econòmics, però no legals.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, es va queixar ahir que la Generalitat no tingui un interlocutor «amb capacitat de decisió» per avançar en el diàleg i va avisar el PDeCAT del seu suport social cada vegada més «minvant» i de «l'afartament» a Catalunya amb el procés separatista.