El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va recordar que «si es pretén un referèndum d'independència és necessari un canvi constitucional» i, per tant, ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que plantegi aquesta reforma al Congrés dels Diputats.

Puigdemont va rebutjar la invitació del Govern per debatre al Congrés la seva proposta de referèndum sobre la independència, a l'insistir en una negociació prèvia amb l'executiu i, només en cas d'acord, sotmetre'l a votació.

«Camins democràtics»

Millo creu que «hi ha camins democràtics per fer aquest tipus de debats». El delegat del Govern va afegir que si es vol fer un referèndum d'independència és necessari modificar la Constitució espanyola, que no reconeix el dret d'autodeterminació. És per això que considera que cal demanar un canvi constitucional i que «això s'ha de fer on radica la sobirania nacional, les Corts Generals, el Congrés dels Diputats».

El líder del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, va demanar al president de la Generalitat que «doni la cara» i presenti el seu projecte independentista al Congrés, que és «qui té la potestat per decidir si es pot seguir o no per aquest camí». «Si no ho fa demostrarà que està buscant el xoc institucional i la seva poca talla política», va assegurar.

Per la seva part, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar que a Puigdemont «no li agrada anar on el puguin rebatre amb arguments i prefereix el monòleg».