Carles Puigdemont ha ofert al govern espanyol dialogar per dur a terme un referèndum pactat aquest dilluns a Madrid, durant la seva conferència a l'Ajuntament de Madrid. El President de la Generalitat ha defensat el seu discurs durant més de mitja hora i a continuació recollim algunes de les seves intervencions més destacades:

  • El verdader propòsit que persegueix la majoria de catalans és poder votar i exposar el seu posicionament sobre el futur de Catalunya. Uns per la independència, els altres per continuar formant part de l´estat espanyol.
  • Si hi ha voluntat política es troben els canals per fer-ho realitat. Si el govern espanyol entén quin és el seu rol i la seva responsabilitat, no dubto que trobarà suport a les Corts per aprovar els acords arribats amb la Generalitat [per fer realitat el refèndum].
  • No som cap desafiament. Som els representats d´un poble que vol expressar la seva voluntat a les urnes. No som un suflé.
  • Camins com el d'Ibarretxe el 2005 o el dels representats del Parlament el 2015 només porten al fracàs. No comptin amb nosaltres per cap simulacre ni dilatació. Per a res que els permeti creure que renunciem al dret d´autodeterminació. No volem fer perdre el temps a ningú.
  • El «No» a tot és decebedor. Que les úniques decisions del govern hagin estat perseguir judicialment a càrrecs electes és una irresponsabilitat i no apropa cap acord si no que l´allunya. En els jutjats no es fa política ni s´hauria de fer-ni.
  • Un bon començament seria compartir la idea que la democràcia va lligada a una urna, perquè el poble sigui qui decideixi en última instància. S´hauria de poder dialogar sense que ningú hagi.
  • No demanem que l'Estat renunciï als seus principis, però tampoc acceptem que ens obligui a renunciar als nostres. Encara que ho intentin, l'estat espanyol no té tant poder per impedir la democràcia.
  • Es pot demanar l´ús del Senat per a tot tipus d´activitat, i fins i tot privades, però no perquè el Govern de Catalunya vagi a explicar-hi què està passant. No hi havia res d´il·legal ni cap informe jurídic en contra de res. Ens van dir que el Senat no és per a nosaltres.
  • El procés polític català es viu cívicament. No hi ha fugues d´empreses ni perseguim ningú per les seves idees o llengua. Catalunya és avui exemple de societat inclusiva i social. Una societat que amb les seves discrepàncies i diferències, s´ha posat d´acord en resoldre-les a les urnes i en acceptar el resultat que d´elles surti. Aquest no és el retrat d´una societat enfrontada.
  • L´oferta de diàleg és permanent, però mai renunciarem a que els ciutadans de Catalunya decideixin sobre el seu futur.