Els dos periodistes del diari Público, una opinió que han traslladat a la comissió d'investigació del Parlament sobre l'anomenada «operació Catalunya». Els dos periodistes, que van fer pública una gravació entre l'exministre Jorge Fernández Díaz i l'exdirector de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso, van explicar davant les preguntes dels diputats com es va desenvolupar la seva investigació.

Bayo va afirmar que, amb posterioritat a la difusió de la gravació, que va arribar a les seves mans en «un sobre anònim» i en el format d'un « pendrive», han tingut constància que «l'àudio» va ser gravat «a dins del ministeri de l'Interior», i el va atribuir a «la policia política» que des de fa molts anys, va dir, hi ha a Espanya i que «actua com una policia paral·lela» a l'oficial. Els dos periodistes, que van declarar en qualitat «d'experts» davant la comissió d'investigació, han coincidit a assenyalar que l'esmentada «policia paral·lela» no només actua com a «policia política» en casos com aquest, sinó que la seva activitat abraça molt més perquè també «a vegades ha treballat al servei d'alguns milionaris», va precisar Bayo.

Segons l'opinió de la periodista Patricia López, l'anomenada operació Catalunya en realitat hauria de denominar-se «operació clavegueres de l'Estat», perquè a Espanya «hi ha policies que investiguen delictes seguint les lleis i hi ha altres que actuen al marge de la legalitat i sense tutela judicial, i que reben ordres directes des d'altres poders». Els dos periodistes van repetir al llarg de la seva compareixença dos noms com a presumptes responsables de la «policia paral·lela»: els comissaris Eugenio Pino i José Manuel Villarejo, i han retret que tots dos «hagin estat molt condecorats malgrat les seves actuacions». La diputada del PP Esperanza García, que és la portaveu del seu grup a la comissió, ha insistit a conèixer l'origen del nom «d'Operació Catalunya» -atribuït pels periodistes «a un mitjà de comunicació que no és el nostre citant un advocat»- i va inquirir sobre «la capacitat per investigar i contrastar la informació» dels compareixents.

Paral·lelament, Ciutadans va anunciar ahir que es retira de la comissió d'investigació sobre el cas Vidal, en la qual no participarà a partir d'ara ni exercirà la seva presidència en considerar que s'està produint un «frau de llei» i un «corró antireglamentari» sense precedents a la cambra catalana. La comissió estava presidida pel diputat gironí de Ciutadans, Jean Castel.