El Govern va acordar ahir enviar «en els pròxims dies» una carta al cap del Govern, Mariano Rajoy, per convidar-lo a negociar els termes i les condicions del Mariano Rajoyreferèndum encara que l'Executiu central ha emplaçat de nou la Generalitat a plantejar-lo davant el Congrés dels Diputats.

Després de l'apel·lació a negociar un referèndum que va llançar ahir a Madrid el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el Consell Executiu va fer ahir un pas més en acordar una sol·licitud formal a Rajoy per a l'obertura de negociacions. L'acord es materialitzarà en una carta que s'enviarà «en els pròxims dies» a Rajoy i, a partir de llavors, el Govern estarà en espera «d'una resposta concreta» per part del Govern del PP que estigui «a l'altura del civisme» mostrat pel sobiranisme, va indicar la consellera de la Presidència, Neus Munté.

La portaveu del Govern va expressar, en aquest sentit, una «voluntat franca de diàleg fins a l'últim minut de la pròrroga» i va insistir que aquesta oferta «no caduca i és plenament vigent», sense concretar no obstant això fins quan esperarà el Govern abans de passar a la via unilateral, tenint en compte que l'Executiu del PP es nega a negociar aquesta qüestió.

Així ho va rubricar a Barcelona la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que va coincidir amb Puigdemont en la cerimònia de lliurament de les beques que La Caixa, un acte presidit pels Reis d'Espanya. La vicepresidenta va aprofitar la visita a Catalunya per replicar a Puigdemont, que dilluns va advertir que l'Estat «no disposa de tant poder per impedir tanta democràcia». «La democràcia té el poder per evitar el referèndum», va respondre Sáenz de Santamaría, que va tornar a convidar el president català a un «diàleg ampli, públic i transparent» al Congrés dels Diputats, cosa que Puigdemont ja va rebutjar si no hi havia un acord previ amb Moncloa.

El president del Govern, Mariano Rajoy, va assegurar que el projecte de llei de transitorietat jurídica que planteja la Generalitat és de «les més grans cacicades» que ha vist en la seva vida i caracteritza un model propi de les «dictadures».

En el ple del Senat es va dirigir així a la portaveu d'ERC, Mirella Cortés, que li havia formulat una pregunta sobre la consulta: «Coneix algun país, alguna democràcia s'entén, en el qual algú plantegi que un dia aprovarà una Constitució sense debat, sense que l'oposició pugui dir res, i liquidant la unitat d'Espanya? Això només passa a les pitjors dictadures».

«Victimisme», segons la FAES

FAESUn informe publicat per la Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES) assegura que la conferència a Madrid del president Carles Puigdemont, respon a una «espiral de provocació» en la qual el secessionisme es victimitza i «intenta treure'n profit».