El Consorci del Palau de la Músicaen una reunió extraordinària a petició de l'Ajuntament de Barcelona, en la qual els representants de la Generalitat van canviar el sentit del seu vot i es van abstenir i els del Govern central van votar a favor.

A la sortida de la reunió, el tinent d'alcalde de Drets i Ciutadania, Jaume Asens, va explicar davant els mitjans de comunicació que la votació final ha quedat amb 5 vots favorables a l'acusació (els dos representants de l'ajuntament, els dos del Ministeri i un de l'Orfeó Català), mentre que hi va havertres abstencions dels membres de la Generalitat i quatre vots contraris dels representants de l'Orfeó.

El gir d'última hora dels representants de l'administració catalana l'ha atribuït Asens al fet que el passat dia 17 el Parlament va aprovar dues propostes de resolució en les quals s'instava el Govern a canviar d'estratègia i acusar CDC pel cas Palau de la Música, votacions en les quals els diputats d'ERC i Demòcrates de Catalunya van deixar sols els seus socis del Govern, el PDeCAT. Durant més d'una hora, es va reunir ahir al migdia el Consorci del Palau, en una trobada a la qual van assistir el secretari del departament de Cultura, Pau Villòria, (amb els vots delegats del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del conseller de Cultura, Santi Vila); Eduardo Fernández Palomares, en representació del Ministeri de Cultura i Esports (amb un vot delegat) i Jaume Asens i Joan Llinares, en representació de l'Ajuntament de Barcelona. Per part de l'Orfeó Català, van participar en la reunió Mariona Carulla (amb dos vots delegats contraris a l'acusació a CDC), Àlex Robles (que ha votat a favor) i Eduard Capell, que va votar en contra.

Jaume Asens va considerar que avui (ahir pel lector) és «un dia important» en el que s'ha fet «un acte de responsabilitat» i va voler agrair tant als representants de la Generalitat com els de l'Estat la seva posició perquè «permet al Consorci acusar a Convergència i reclamar 6,6 milions d'euros, en l'execució de la sentència, i fer tot el possible perquè es puguin reintegrar al Palau».

«Acte de justícia»

També va mantenir que ahir es feia un «acte de justícia» en el qual es va fer valer el dret del Consorci a personar-se com afectat «per tot el succeït i que es faci valer aquest dret davant el tribunal».

A la vegada, va ressaltar que és «un acte valent, de coherència», i va incidir en el fet que en política «no és fàcil rectificar, canviar d'opinió», que és el que ha fet la Generalitat, a la qual li va reconèixer el mèrit.

Respecte del Ministeri, ha indicat que el seu representant s'ha limitat a llegir un escrit favorable a l'acusació, mentre que Mariona Carulla, actual presidenta de la Fundació del Palau de la Música, ha argumentat el seu vot contrari perquè creia que «no hi havia elements per canviar la posició que es va adoptar en la passada reunió del Consorci i que ja s'havia fet un debat al seu moment, qüestionant que hagués indicis suficients per acusar».