L'exjutge Elpidio Silva va assegurar ahir al Parlament que quan en un Estat «no hi ha separació de poders», com segons la seva opinió passa a Espanya, no es pot parlar que hi ha una democràcia, sinó «que és més un règim» amb trets de «sistema totalitari». Silva va ser un dels que van declarar ahir a la tarda a la Comissió d'Investigació del Parlament de l'anomenada operació Catalunya en qualitat «d'expert», com a advocat i exjutge a Madrid, fins que va ser condemnat a 17 anys d'inhabilitació en sentència ferma del Tribunal Suprem, per haver comès prevaricació en instruir el cas Blesa.

Segons Silva, «la forma política de l'Estat espanyol és la d'un règim, no és una democràcia», ja que a l'emprendre la transició «no es van teixir de forma adequada els elements fonamentals d'un sistema democràtic, que no pot existir si no es garanteixen els drets fonamentals i una efectiva separació de poders». «El poder judicial a Espanya depèn d'òrgans polítics», va apuntar, i «quan hi ha una concentració de poder tan intensa en les mateixes mans» de dos partits polítics, el que passa és que «els altres poders es posen a la cua» i queden relegats.

Al seu entendre, en faltar la separació de poders «es percep que hi ha una certa plutocràcia» (règim en el qual governen els que acumulen més riquesa), i això provoca que «cada vegada hi hagi més ciutadans que consideren que els partits polítics no els representen». Silva va recalcar que «els jutges a Espanya saben qui els ha nomenat i a qui es deuen», i en un context com aquest, «és fàcil que hi pugui haver un subsòl que afavoreixi que neixin actuacions com les que es coneixen amb l'eufemisme d'operació Catalunya».

D'altra banda, el col·lectiu de juristes Drets i l'Institut de Drets Humans d'Andorra van presentar ahir davant la justícia andorrana una querella -que ha estat admesa a tràmit- contra 4 policies espanyols per suposades amenaces i extorsió a ciutadans d'aquell país amb l'objectiu de perjudicar la imatge de polítics catalans independentistes en el marc de l'anomenada operació Catalunya.

A més,en la seva compareixença davant la Comissió d'Investigació del Parlament, els advocats del Col·lectiu Drets Agustí Carles i Sergi Blázquez van explicar els motius que els han conduït a querellar-se contra a Andorra contra l'exdirector operatiu de la Policia Eugenio Pino, l'inspector en cap Bonifacio Díaz, el comissari Marcelino Martin-Blas i l'agregat del ministeri de l'Interior a l'ambaixada d'Espanya a Andorra, Celestino Barroso.

L'altre advocat que va comparèixer en representació del Col·lectiu Drets, Agustí Carles, va exposar als diputats diverses dades i documents relatius a la suposada trama policial i va precisar que si la querella la presenten a Andorra és «perquè allà passen fets molt rellevants».