El Pacte Nacional pel Referèndum (PNR), l'òrgan que formen el Govern, els partits, les entitats, els sindicats i les patronals favorables al referèndum sobre la independència es trobarà per decidir el seu paper en la via unilateral dimarts que ve, 6 de juny, a les 17.30 hores. La cimera, la tercera del PNR, serà la primera reunió després del rebuig formal del president espanyol, Mariano Rajoy, a negociar la consulta vinculant. El grup coordinador del PNR es va reunir ahir per fixar la data de la propera cimera, l'endemà mateix que el Govern i els partits favorables al referèndum acordessin mantenir viu l'òrgan que coordina Joan Ignasi Elena, en la cimera d'aquest dilluns al Palau de la Generalitat. Abans, el coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech -absent en la reunió-, va reclamar la necessitat de conservar la viabilitat del Pacte.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'ahir, la portaveu, Neus Munté, va apuntar que el Govern escoltaria l'opinió del Pacte Nacional abans de fixar la data i la pregunta per al referèndum. Així, després de l'últim cop de porta del govern espanyol a la petició del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per obrir una negociació per al referèndum, el PNR decidirà el seu futur ara ja en un marc de referèndum unilateral. Tot i això, l'executiu català va refermar l'aposta per mantenir oberta el diàleg, en cas que l'Estat accedís a negociar el referèndum a última hora.

Munté també va expressar el seu malestar amb el partit que lideren Colau i Domènech: «No tenim cap problema amb els comuns però discrepem enormement de la seva absència a la reunió» de dilluns, va dir. Munté va considerar «molt important que es pugui mantenir la màxima transversalitat, pluralitat i suport» a un referèndum sobre la independència , però «són ells els que han de manifestar si volen estar en aquesta majoria» i «continuar remant» perquè sigui possible una votació que el Govern espanyol ja ha advertit que no permetrà.

Segons fonts de la Generalitat, al llarg d'aquests dies Puigdemont anirà mantenint contactes, presencials o telefònics, amb els signants del Pacte per sondejar la seva posició davant la via unilateral que vol emprendre el Govern. A la reunió del Pacte no es verbalitzarà encara la data i la pregunta del referèndum, concreció que. segons fonts de la Generalitat. correspon «al Govern i a JxSí», uns detalls que es donaran a conèixer en les pròximes dues setmanes.

Des de l'oposició, el diputat de C's Jorge Soler va destacar que la cimera de dilluns va acabar sense resultats concrets i va ser més aviat un «monòleg». La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va criticar la «gesticulació» del Govern amb una cimera que va qualificar de «fracàs», ja que va visualitzar que «cada vegada són menys i s'emporten pitjor».

A banda, el president espanyol, Mariano Rajoy, va veure «positiu» que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, li reiterés la defensa de la Constitució enfront els defensors del referèndum i va informar que no preveu reunir ara als partits constitucionalistes. El líder de Podem, Pablo Iglesias, es va mostrar disposat a seure «en qualsevol taula» de diàleg sobre Catalunya, però va rebutjar tant les mesures unilaterals com la posició «bunkeritzada d'aïllament del PP».

Paral·lelament, ahir es va constituïr la ponència encarregada de redactar la reforma del reglament del Parlament, que permetrà a JxSí i la CUP una aprovació exprés de les «lleis de desconnexió». A la reunió d'ahir de la ponència, que tornarà a reunir-se l'1 de juny, JxSí i la CUP van utilitzar la seva majoria absoluta per fixar els seus criteris, tot i les crítiques de l'oposició, inclòs el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, que va acusar els independentistes de «passar com una piconadora per damunt» de l'esmenes del seu grup.