L´anunci del TSJC, que investigarà l´exconseller Germà Gordó en qualitat d´aforat per tràfic d´influències, prevaricació, malversació de fons públic i altres assumptes vinculats al cas del 3%, ha desencadenat una tempesta política que el deixa molt a la vora de la dimissió.

A l´última hora de la nit, l´exconseller de Justícia Germà Gordó estava sospesant la possibilitat de deixar el seu partit, el PDeCAT, i sortir del grup Junts pel Sí per quedar com a diputat no adscrit al parlament català.

Home de confiança de l´expresident català Artur Mas, Gordó va ser gerent de CDC entre el 2004 i el 2011; secretari del Govern entre el 2010 i el 2012; conseller de Justícia entre el 2016; i conseller de l´empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya (GISA), amb la qual cosa va tenir responsabilitats organitzatives i econòmiques, segons l´acte del jutjat. Presumptament, requeria a empreses que optaven a concursos públics a realitzar «quantioses donacions a dues fundacions estretament vinculades a CDC, en concret, les fundacions Catdem i Fòrum Barcelona».

Després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d´investigar Gordó per la seva possible implicació en cas del 3%, el diputat del PDeCAT ha anunciat que deixava la presidència de la Comissió de Justícia del Parlament, encara que sense abandonar el seu escó.

Donada la nova situació d´aquest procés, Germà Gordó va acordar amb el PDeCAT la seva baixa com a membre de la Comissió de Justícia del Parlament i, per tant, la seva presidència», va informar el PDeCAT.

Malgrat sortir de l´esmentada comissió, l´exconseller de Justícia anunciava al matí que no lliurarà l´acta de diputat de la Cambra catalana. El partit subratllava en el comunicat, també, que Gordó «es reafirma en el fet que mai ha fet cap actuació fora de l´ordenament jurídic» i, en aquest context, el PDeCAT «confia en les paraules del diputat» i demana que es respecti el principi de presumpció d´innocència.

La formació també informava que Gordó desplegaria totes les facultats processals que l´ordenament jurídic li atorga per demostrar «la seva radical innocència i honestedat».

Malgrat aquesta primera assumpció de responsabilitats polítiques, la decisió de Gordó va ser un moviment que no va convèncer la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, qui el va convidar fer un «pas al costat» i a dimitir com a diputat.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va demanar a l´exconseller Germà Gordó que deixés l´escó al Parlament i li va recordar que l´expresident català Artur Mas va donar «un pas al costat pensant en el projecte comú».

En aquest context, Pascal va expressar a Twitter que Mas «va donar un pas al costat pensant en el projecte comú» i ha afegit: «A vegades fer passos al costat serveix per avançar i demostra generositat». Segons fonts de la direcció demòcrata, el missatge és una invitació a Gordó perquè deixi l´acta de diputat.

En aquest context, la plataforma Nova Convergència, liderada per Germà Gordó, va criticar l´actitud de Pascal i va animar el mateix exconseller a deixar el partit i el grup de Junts pel Sí i passar a ser diputat no adscrit.

Nova Convergència va fer aquesta petició a través d´un missatge a Twitter que va retuitejar el mateix Germà Gordó, en un gest que indica que està meditant aquesta possibilitat.

I era una reacció com a conseqüència també que la pressió sobre Gordó havia anat en augment durant tot el dia.

ERC no vol ombres de sospita

La coordinadora del partit hereu de CDC havia llançat el missatge pràcticament al mateix temps que el comunicat d´ERC que també emplaçava a Gordó a dimitir com a diputat. Els republicans se sumaven a una petició prèvia de la seva organització juvenil (JERC) i van exigir en un comunicat a l´exconseller de Justícia que renunciï al seu escó al Parlament, ja JxSí no es pot permetre «ni una ombra de sospita», més amb el procés sobiranista en marxa.

ERC va demanar formalment en un comunicat al diputat de JxSí i exconseller de Justícia Germà Gordó que «renunciï al seu escó» al Parlament, ja que en ser investigat pel cas del 3% «no ens podem permetre ni una ombra de sospita», van assenyalar els republicans.

En un comunicat oficial d´ERC difós a la tarda, aquest partit, que conforma la coalició JxSí al costat del PDeCAT i diversos independents, considera que «el nivell d´exigència amb la corrupció ha de ser clar i contundent, perquè la República Catalana només l´entenem neta i justa».

Segons ERC, després de l´obertura de diligències contra Gordó, «i donada la rellevància dels fets investigats i dels delictes sobre els quals se l´acusa, i amb el risc de poder ser injustos i no prou escrupolosos amb la presumpció d´innocència, ERC considera que la millor decisió seria que el diputat renunciés a l´escó al Parlament». ERC subratllava en el seu comunicat oficial que desitja «una república neta, justa i transparent, i ara mateix no ens podem permetre ni una ombra de sospita».

Hores abans d´aquest comunicat, els portaveus d´ERC al Congrés Joan Tardà i Gabriel Rufián ja havien expressat, a través dels seus respectius perfils a la xarxa social Twitter, la seva opinió que Gordó havia de dimitir, i aquesta mateix criteri és el que mantenien les joventuts d´ERC, les JERC.

El portaveu d´ERC al Congrés, Joan Tardà, va demanar la dimissió del diputat del PDeCAT Germà Gordó, exconseller de Justícia i exgerent de CDC que serà investigat pel cas 3%, perquè aquest fet no sigui un obstacle per al procés sobiranista.

ERC no es va pronunciar oficialment, fins al migdia, sobre la investigació a Gordó, però sí que ho van fer les seves joventuts, la JERC, que va reclamar la seva dimissió. Després ho va fer Tardà en una entrada del seu perfil a Twitter que «qui es pugui convertir en un impediment, ha de donar immediatament un pas al costat». El portaveu republicà al Congrés va afegir en un tuit: «Gordó ha de dimitir, serà el seu millor servei al país».

El PP, contra la corrupció

La ronda de peticions va començar per el Partit Popular. El PPC va exigir que el diputat del PDeCAT i exconseller Germà Gordó abandonés la presidència de la Comissió de Justícia del Parlament i va emplaçar el partit hereu de CDC a «prendre les mesures oportunes per erradicar la corrupció».

En un comunicat, el portaveu del grup del PPC, Alejandro Fernández, va assenyalar que és «imprescindible en termes de regeneració democràtica» que Gordó deixi de presidir la Comissió de Justícia.

Fernández va raonar que la del PPC és «una petició proporcional a la situació processal del senyor Gordó», sense descartar demanar més renúncies en un futur en funció de com evolucionin els fets.

«Si posteriorment es confirmen les informacions que estan apareixent als mitjans de comunicació, llavors demanarem la seva dimissió com a diputat del Parlament», va indicar

També va reclamar al PDeCAT (abans CDC) que «no tapi les seves vergonyes amb l´estelada», que accepti «la gravetat» dels casos de corrupció i que adopti «les mesures oportunes per eradicar-la».

Poc després Germà Gordó acceptatva deixar la presidència de la comissió de Justicia, però ja adevertia que no deixaria el Parlament. Una situació que podria no allargar-se en el temps si la pressió continua creixent en els propers dies. Les reticències de l´exconseller i home de confiança d´Artur Mas podrien provocar una crisi dins de Junts pel Sí.