La Comissió de Venècia ha respost la carta que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els va enviar dilluns per buscar-ne «la col·laboració» en un referèndum pactat. A la resposta enviada divendres, el president de l'ens del Consell d'Europa, Gianni Buquicchio, assegura «prendre nota» de la intenció de «cooperar» amb la Comissió de Venècia en els termes d'un referèndum acordat. «Vostè sap, sens dubte, que no només un referèndum com aquest, sinó també la cooperació amb la nostra Comissió s'haurà de desenvolupar en un acord amb les autoritats espanyoles», afirma. I en aquest sentit, afegeix que el seu òrgan, amb seu a Estrasburg, «constantment ha emfasitzat la necessitat per a qualsevol referèndum» de fer-se «en plena conformitat amb la Constitució i la legislació aplicable».

Al text, de només dos paràgrafs, Buquicchio agraeix a Puigdemont que l'informi de la moció que es va aprovar al Parlament, amb els vots de JxSí i CSQP i amb l'abstenció de la CUP. També afegeix que informarà dels continguts del document i que pren nota de la «intenció de cooperar» amb el seu organisme en els termes d'un referèndum pactat. «Només puc agrair l'interès mostrat pel Parlament català cap al codi de bones pràctiques en referèndums» que impulsa la Comissió de Venècia, escriu el seu president.

Fonts del Govern van assegurar ahir que veuen la carta de Buquicchio com a positiva, no només perquè consideren que la resposta de la Comissió de Venècia ha arribat amb rapidesa -Puigdemont la va enviar dilluns 29 de maig i la resposta és del divendres 2 de juny- sinó també perquè, defensen, insta el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a negociar.

Puigdemont va explicar dimecres durant la sessió de control que havia fet arribar una carta a la Comissió de Venècia, arran de la moció de CSQP. En la missiva, el president català informava de la voluntat del Govern de celebrar un referèndum acordat amb l'Executiu del PP i de comptar amb la col·laboració d'aquest organisme. Ara bé, JxSí i la coalició d'esquerres fan interpretacions diferents del text que es va aprovar a la cambra. De fet, el portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, va considerar dimecres que la carta que va enviar dilluns Puigdemont era una «manipulació grollera» de la moció del Parlament. La carta de Puigdemont apel·lava a la «col·laboració» d'aquest òrgan del Consell d'Europa i Coscubiela no considera que la moció s'encabís en aquests termes ja que, entre altres, el text que es va aprovar instava el Govern a «posar en marxa les iniciatives oportunes per disposar de l'assessorament, el reconeixement i l'aval de la Comissió de Venècia pel que fa a les condicions que hauria de complir la convocatòria del referèndum per reunir els requisits establerts en el codi de bones pràctiques de la Comissió». La carta va ser remesa a Puigdemont amb una còpia per al representant espanyol en el Consell d'Europa, Luis Javier Gil.