El referèndum sobre la independència de Catalunya es farà el proper dia 1 d'octubre i la pregunta serà «Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?». Això ho ha anunciat aquest divendres al matí al Palau de la Generalitat el president, Carles Puigdemont, acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras. Ho han fet envoltats dels diputats de JxSí i la CUP, i dels consellers del seu Govern, amb qui prèviament s'han reunit per col·legiar la decisió sobre la data i la pregunta de la votació.

Amb aquest anunci, el Govern dóna el tret de sortida a la via unilateral per convocar i celebrar el referèndum, després d´haver intentat negociar una fórmula acordada amb l´executiu espanyol i haver-se trobat amb la negativa constant de l´Estat.

L´anunci de la data i la pregunta arriba ara després de mesos on el Govern i el president han insistit en reclamar a l´executiu espanyol negociar i acordar els detalls del referèndum. Primer, les crides van ser públiques i amb alguna conversa telefònica. També es van aprovar les mocions al Parlament que reclamaven la celebració del referèndum i els pressupostos que incloïen les partides destinades a finançar la votació. Després, va ser el Pacte Nacional pel Referèndum qui va prendre el comandament de la recerca de suports per a la votació pactada i qui interpel·lava a l´Estat. El passat 22 de maig, Puigdemont, Junqueras i el conseller d´Exteriors, Raül Romeva, van fer el nou intent amb la seva conferència conjunta a Madrid, des d´on van tornar a reclamar un pacte amb l´Estat.

Per últim, el president va decidir formalitzar la darrera oferta per a negociar el referèndum en una carta al cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, que va ser contestada amb la negativa habitual de l´Estat a qualsevol oferiment de pacte en aquesta qüestió. Igualment, i complint un mandat parlamentari, Puigdemont va dirigir-se a la Comissió de Venècia amb una missiva per demanar la seva col·laboració, i la institució va respondre al president amb una crida al diàleg amb l´Estat i a poder convocar un referèndum dins la legalitat. Malgrat totes les negatives que han arribat des d´Espanya per pactar el referèndum, el Govern assegura que mantindrà la seva oferta de diàleg i negociació "fins a l´últim minut de la pròrroga". Però tot i això, l´executiu sempre ha dit que si la porta del pacte amb l´Estat segueix tancada, el referèndum s´acabarà celebrant igualment de forma unilateral.

L´anunci d´aquest divendres serveix per esvair dubtes i acabar amb les especulacions que s´han vingut fent en els darrers mesos. D´una banda, hi havia la controvèrsia al voltant de quina havia de ser la pregunta del referèndum i si havia de preguntar per un "estat" o per una "república". Sobre la data de la votació també s´ha especulat molt. El compromís del Govern era celebrar el referèndum durant la segona quinzena del mes de setembre, però els dos últims diumenges d´aquest mes són el 17 i el 24. Un es va considerar molt aviat per poder preparar bé la campanya del referèndum, i l´altre és la festivitat de la Mercè a Barcelona.

Les incògnites

Un cop feta pública la data i la pregunta, queden encara algunes incògnites per revelar. Encara resta pendent saber com i quan es convocarà el referèndum, amb quina fórmula legal i amb quina implicació del Govern. També queda saber quan s´aprovaran les lleis de desconnexió al Parlament i quina serà la fórmula que s´utilitzarà per intentar evitar el bloqueig de l´Estat i la justícia espanyola. També hi ha sobre la taula resoldre la petició d´alguns sectors del sobiranisme que demanen que el referèndum tingui empara legal en una llei específica, separada de la de transitorietat.

Més enllà del Govern, el referèndum ha tingut fins ara al darrere als partits de JxSí, a la CUP i a l´espai polític dels comuns i Podem. A l´acte d´aquest divendres, els diputats de JxSí i la CUP refermaran aquest suport al Govern amb la seva presència a l´anunci, amb l´excepció dels anticapitalistes Anna Gabriel i Albert Botran que són fora de Catalunya. Tampoc hi serà el fins fa pocs dies diputat de JxSí i militant del PDeCAT Germà Gordó, que ha abandonat els projectes en ser investigat pel ´cas 3%´. Al vespre d´aquest divendres, a més, la CUP reunirà el seu Consell Polític i el grup parlamentari per avalar el suport a la data i la pregunta anunciades al matí.