Les principals entitats sobiranistes van organitzar un acte multitudinari a Barcelona, en el qual l'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, va llegir un manifest en defensa del referèndum per a l'1 d'octubre en el qual s'adverteix que «votarem encara que l'Estat espanyol no ho vulgui». Per a això, va afegir, «demanem a la comunitat internacional que ens ajudi, apel·lem a tots els demòcrates d'Europa i del món a estar al nostre costat en la defensa dels drets avui amenaçats a Catalunya i a fer front als abusos d'un Estat autoritari».

Unes 30.000 persones van respondre a la convocatòria de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), organitzadores de l'acte amb el lema «Referèndum és democràcia», que va ser la primera demostració de força del sobiranisme després que divendres el president català, Carles Puigdemont, anunciés la seva intenció de convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya per a l'1 d'octubre.

Puigdemont va ser un dels assistents a l'acte, al costat d'altres autoritats del món sobiranista com el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, altres consellers com Neus Munté, Raül Romeva o Josep Rull, així com diputats de Junts pel Sí i la CUP, encara que el protagonisme estava reservat a les entitats civils.

Els organitzadors de l'acte havien encarregat la lectura del manifest, en català, castellà i anglès, a Pep Guardiola, que va intervenir a l'escenari instal·lat davant del Monument de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc. «Avui estem aquí per deixar ben clar que el pròxim 1 d'octubre votarem en un referèndum per decidir el nostre futur. Votarem encara que l'Estat espanyol no ho vulgui», va assenyalar Guardiola.

El text destacava que la resposta de l'Estat a la petició del referèndum «sempre ha estat que no», de manera que no hi ha «cap altra sortida, l'única resposta possible és votar», i en aquest camí cap a l'1 d'octubre el Govern «no estarà sol», sinó que «tots i cadascun de nosaltres estarem al seu costat». L'Estat «ha posat en marxa una persecució política impròpia d'una democràcia a l'Europa del segle XXI», va assegurar l'exentrenador del Barcelona.

«Ara que la veu de la democràcia vol ser segrestada, més que mai acudirem a les urnes i defensarem amb totes les nostres forces la democràcia i els nostres representants. Estem compromesos. No fallarem», va concloure Guardiola, entre crits d'«Independència», «Votarem» i «1-O, no tinc por».

Tant el president de l'ANC, Jordi Sánchez, com el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, van fer una crida al món sobiranista a «no tenir por», a «no defallir» i a mobilitzar-se en els pròxims mesos en defensa del referèndum a Catalunya. Tots dos han llançat una advertència a l'Estat davant les possibles mesures que prengui per impedir el referèndum: «No teniu prou presons per tancar tot el poble de Catalunya».

Les reaccions a l'acte i el manifesta no es van fer esperar, i el vicesecretari general de comunicació del PP, Pablo Casado, va avisar Guardiola, utilitzant termes futbolístics, que «quan s'està en fora de joc la jugada és il·legal», tot afegint que «l'àrbitre, que és el Govern espanyol, i la Justícia xiularan il·legal aquesta jugada».

Paral·lelament, hi va haver reaccions centrades en la figura de l'entrenador del Manchester City. Així, el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va adjuntar a Twitter una fotografia de Guardiola vestit amb la samarreta de la selecció espanyola al costat del missatge: «Guardiola dient que Espanya és un Estat autoritari. Per cobrar les dietes milionàries de la selecció no era autoritari, eh?». L'exdiputat de Cs Jordi Cañas també va enviar a l'entrenador un missatge a través de les xarxes socials: «Guardiola: Espanya és un estat autoritari», adjuntant una fotografia en què es veu el míster al costat de xeics de Qatar, país considerat poc democràtic.