El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va avisar ahirque la justícia espanyola no el frenarà en el camí cap al referèndum que preveu convocar per a l'1 d'octubre: «Només acceptarem una inhabilitació de qui té el dret de inhabilitar, que és el Parlament de Catalunya». En una entrevista a TV3 al costat del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, Puigdemont va recalcar que «és el poble de Catalunya el que decidirà habilitar-o inhabilitar» i va destacar que fins ara, «per més inhabilitacions i amenaces» des de l'Estat, «no ens han detingut».

En l'entrevista, a càrrec del nou director de TV3, Vicent Sanchis, Puigdemont va assegurar que el Govern organitzarà un referèndum «amb totes les garanties»: «El convocarem, ho celebrarem i aplicarem el resultat».

Eleccions autonòmiques

Segons Puigdemont, «l'únic escenari» que el portaria a convocar unes noves «eleccions autonòmiques» seria una victòria del «no» a la independència en el referèndum: «Jo no trigaria ni 24 hores a convocar-les». També va fer una crida al món sobiranista a actuar amb cap en aquests propers mesos, perquè «la imprudència seria una greu irresponsabilitat», i va afegir: «Qui no es pot permetre el luxe de moure per estímuls és el govern de Catalunya».

Junqueras, al seu torn, va afirmar que «evidentment» el Govern «no deixarà de fer» tot el necessari per celebrar el referèndum encara que l'Estat «amenaci» amb inhabilitacions. Segons Junqueras, els funcionaris no tenen res a témer perquè el referèndum «es farà en les condicions adequades perquè ningú hagi de patir per això».

El futur de les pensions

Tot i la campanya del PPC que alerta que una Catalunya independent no podria pagar les pensions als jubilats, Junqueras va dirque els pensionistes catalans «no han de patir» per això, perquè l'economia catalana és «capaç de generar» els recursos necessaris gràcies al seu «creixement sostingut i sòlid».

Puigdemont va acusar l'Estat d'haver «assecat la guardiola de les pensions» de la Seguretat Social, per la qual cosa «no té autoritat moral» per dir que una Catalunya independent no podria pagar-les.

Junqueras es va mostrar «absolutament convençut» que serà possible votar l'1 d'octubre perquè si el Govern central vetés el referèndum a Catalunya estaria «incomplint els convenis internacionals que ha signat» i que preveuen el «dret a l'autodeterminació dels pobles».

Guanyar «per un vot»

Sobre els termes en què caldria llegir els resultats de la votació, Puigdemont va subratllar que els referèndums «es guanyen per un vot» i si no és possible pactar amb l'Estat no es pot «exigir les condicions» d'una consulta acordada.

El president de la Generalitat va explicar que demanarà formalment al Congrés dels Diputats poder anar a explicar els seus plans per a la convocatòria d'un referèndum el proper 1 d'octubre, tot i que sense sotmetre a votació cap proposta, com li demana que faci el Govern central.

Puigdemont va reafirmar el seu compromís de «tirar endavant el referèndum sense l'acord amb l'Estat» i va recalcar que, després d'haver formalitzat «18 vegades» la petició per pactar una consulta i haver vist com l'Estatut aprovat el 2006 va acabar retallat, «ja no ens toca a nosaltres proposar res».

«Demanaré anar al Congrés per poder explicar com hem arribat fins aquí», va explicar Puigdemont, que no plantejarà una proposta «perquè sigui votada». «Aniré a explicar, si volen escoltar, i a respondre els dubtes que tinguin», va aprofundir el president de la Generalitat, que va fer èmfasi en què «l'únic que no s'ha votat al Congrés és una proposta espanyola per a Catalunya».

Segons Puigdemont, «ens hauria agradat que al costat de les amenaces» del Govern espanyol davant el procés sobiranista «hagués també una proposta alternativa», però «l'Estat espanyol només té el recurs de la por i l'amenaça».

Casos de corrupció

Quant als casos de corrupció que esquitxen l'antiga CDC, Puigdemont va aplaudir el posicionament «clar i nítid» de l'PDeCAT en la polèmica sobre si l'exconseller de Justícia Germà Gordó ha de deixar el seu escó al Parlament. Junqueras va reconèixer que a ERC li «fastiguegen» els casos que afecten l'antiga CDC, però va destacar que Puigdemont ha jugat un paper «absolutament impecable».