Units per Avançar, un nou partit format per persones de l'entorn de la desapareguda UDC que liderava Josep Antoni Duran i Lleida, va fer ahir la seva presentació pública a Barcelona, en la qual els seus promotors, de pensament catalanista i liberal, van dir que no donaran suport al referèndum independentista.

El grup promotor d'aquesta nova formació, que està encapçalat per l'exdirector d'ESADE i actual professor d'aquesta escola empresarial, Carlos Losada, compta amb l'adhesió inicial de 27 persones que han subscrit el manifest fundacional. Entre aquests promotors figuren, a més de Losada, l'exeurodiputat d'Unió Salvador Sedó, Fèlix Riera -exdirector de Catalunya Ràdio-, Montse Surroca -que va ser portaveu d'UDC i diputada-, Conxita Tarruella -exdiputada d'UDC-, i diversos empresaris de sectors diversos.

Units per Avançar, que ja ha estat registrat com a partit polític, es defineix com una formació «de pensament polític humanista socialcristià» i té previst realitzar la seva «primera convenció nacional» (congrés) abans de finalitzar el 2017 i, en tot cas, després de setembre. Segons va explicar Carlos Losada en la roda de premsa de presentació del nou partit, els seus integrants es consideren catalanistes no-independentistes, i davant el repte del referèndum que té previst convocar el Govern per a l'1 d'octubre, ja han decidit no donar-li suport. «Només hi podríem estar d'acord si es compleixen les condicions establertes per la Comissió de Venècia».