El coordinador dels diputats i senadors del PDeCAT a Madrid, el gironí Jordi Xuclà, va explicar que la Comissió de Venècia -òrgan assessor del Consell d'Europa- elaborarà un «informe sobre la celebració de referèndums», encara que no estarà enllestit fins just després de la cita de l'1 d'octubre a Catalunya. Xuclà, que com a membre de l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa manté contactes amb la Comissió de Venècia, va estar precisament la setmana passada treballant en aquest fòrum.

Segons Xuclà, «en l'ordre del dia de la Comissió de Venècia de la setmana passada hi havia l'encàrrec d'elaborar un nou informe sobre la celebració de referèndums», cosa que representa «una bona notícia», si bé «segur que no estarà enllestit" per al referèndum que el Govern català té previst celebrar l'1 d'octubre.

La següent sessió plenària de la Comissió de Venècia serà el dia 5 d'octubre, va apuntar Xuclà, que tot i així observa «senyals que la comunitat internacional segueix amb atenció» el cas català.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va enviar al maig a la Comissió de Venècia una carta en la qual li informava de la seva aposta per celebrar un «referèndum acordat» a Catalunya malgrat la «negativa» del president del Govern, Mariano Rajoy.