La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha recordat avui que "per terra, mar i aire, les Forces Armades i la Guàrdia Civil es troben on calgui protegir els valors de la democràcia i de la Constitució, però també la integritat i sobirania" d'Espanya.

Així ho ha posat de manifest María Dolores de Cospedal en la celebració dels 40 anys de la creació del Ministeri de Defensa, en un acte que ha comptat amb la presència de diversos exministres, entre ells Federico Trillo, i que ha servit per retre homenatge als 172 militars morts en acte de servei i als 853 morts a les mans d'ETA i 88 de l'Engrapo durant les últimes quatre dècades.

Ha posat l'accent principalment en els 103 morts de les Forces Armades pel terrorisme d'ETA i els 230 guàrdies civils i policies nacionals, municipals i autonòmics assassinats, a més de polítics, periodistes i nens.

Cospedal ha elogiat el paper de les Forces Armades en defensa de la democràcia i la Constitució i ha destacat que "sempre que Espanya ha necessitat a les Forces Armades aquestes han respost immediatament".

La ministra ha assegurat que en aquests 40 anys "la democràcia ha guanyat la batalla al terrorisme d'ETA", la qual cosa ha suposat "una victòria de l'Estat de dret davant del terror".

Ha assegurat que l'Estat de dret serà "la principal arma per derrotar el terrorisme" i s'ha mostrat convençuda que "guanyarem romanent ferms, units i amb determinació".

Així mateix, Cospedal ha recordat als exministres de Defensa morts com el tinent general Manuel Gutiérrez Mellado (primer titular i únic militar d'aquesta cartera), Agustín Rodríguez Sahagún, Carme Chacón i José Antonio Alonso, que han format part de la llista de 13 exministres que han portat aquesta cartera.

A l'acte castrense, celebrat al pati del Ministeri, han assistit, a més de Trillo, Eduardo Serra, Narcis Serra, Gustavo Suárez Pertierra i Julián García Vargas. Entre els absents, Pedro Morenés, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va ocupar el càrrec durant la baixa per maternitat de Chacón, Alberto Oliart i José Bono.

Cada ministre ha estat important, ha assenyalat Cospedal, qui ha repassat els principals fets de Defensa en els seus 40 anys d'existència, entre els quals ha citat la fi del servei militar obligatori, la integració de la dona en les Forces Armades i la creació de la nova estructura amb l'Estat Major i de la figura del Jemad.

Abans de les seves paraules, la ministra, juntament amb el cap d'Estat Major de la Defensa (Jemad), general Fernando Alejandre, va passar revista a les tropes i va col·locar davant un monòlit una corona funerària en homenatge als morts en acte de servei, sota els concordes de "La mort no és el final" i el toc d'oració, secundat per salves d'artilleria.

Posteriorment, durant la seva intervenció ha recordat als 172 militars morts en acte de servei en aquests 40 anys i els ha qualificat de "símbols de l'Exèrcit" i "exemple i honor de les Forces Armades".

Després d'afirmar que "la seguretat interior neix en l'exterior", ha ha ressaltat els 150.000 militars que han participat en més de 80 missions en l'exterior.

En aquest sentit, ha incidit que Espanya és un país aliat, responsable i fiable en les organitzacions internacionals on està present com l'OTAN, la UE, Nacions Unides i la OSCE.

Tots els alts càrrecs de Defensa i els caps de l'Estat Major de l'Exèrcit de Terra i de l'Armada, així com familiars, han assistit a l'acte.

Avui fa exactament 40 anys que es va aprovar un reial decret pel qual es va establir la creació del Ministeri de Defensa com a encarregat de l'ordenació i coordinació de la política general del Govern quan es refereix a la Defensa Nacional, així com de l'execució de la política militar corresponent, quedant integrats en el mateix tots els organismes i unitats dels Ministeris de l'Exèrcit, Marina i Aire.

Entre les seves dates més importants, el 31 de desembre de 2001, quan se suprimeix definitivament el servei militar obligatori, i la incorporació de la dona en les Forces Armades en 1988.

Aquestes quatre dècades també estan marcades per l'entrada en l'OTAN, l'aprovació de la Llei de Defensa Nacional i les lleis de Tropa i Marinería, de Carrera Militar (2007) i l'Orgànica de Drets i Deures dels Militars (2011).

Actualment, les Forces Armades compten amb un total de 120.645 efectius, dels quals 28.216 militars estan destinats en la Comunitat de Madrid. Cantàbria, Catalunya i País Basc són les autonomies amb menor presència de la milícia en funció de la seva població.